Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Medlöparna är lika skyldiga

Trumps hat mot media påminner om en diktators.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Krönikan 21/8. Donald Trumps närstående fortsätter att ursäkta hans lögner. Den före detta borgmästaren i New York, Rudy Giuliani har i en intervju med NBC sagt att sanning inte är sanning – det är någons version av sanning. Tidigare har Giuliani bland annat hävdat att Trump absolut inte har varit i maskopi med Ryssland, och även om han har det så är det inte ett brott.

Utspelet kommer bara några dagar efter att drygt 300 tidningar slutit upp i gemensam röst mot presidenten. På ledarplats publicerade de texter i protest mot Trumps återkommande attacker på nyhetsmedia. Inte bara har Trump myntat uttrycket ”fake news” som kommit att etsa sig fast i det samtida politiska medvetandet. Han har också kallat media för folkets fiende.

Det är på riktigt en farlig hållning som den amerikanske presidenten har intagit under sin mandatperiod. Det är pressens uppgift att bevaka makthavarna och då måste den också åtnjuta allmänhetens förtroende. Men Trump har konsekvent försökt att så split mellan presskåren och sin väljarbas. En metod som varit populär med diktatorer genom historien. Att han även uttryckt uppskattning för allsköns auktoritära ledare gör inte saken bättre.

Problemet är dock inte bara presidentens egna hållning mot den media som bevakar honom. Förutom Rudy Giuliani är det många andra högt uppsatta personer i hans administration som visat sig villiga att backa upp Trump och själva fortsätta angreppen.

Det började redan vid presidentinstallationen. Trump hävdade han hade den största folksamlingen vid en presidentinstallation någonsin, vilket tillbakavisades av dem som bevakade det. Dåvarande pressekreterare Sean Spicer försvarade inte bara den nyinsvurna presidentens kommentarer utan sa åt den närvarande pressen att det var den informationen de borde rapportera.

Låt det sjunka in. En representant för makten sa åt journalistkåren vad de ska skriva.

Kellyanne Conway, Trumps politiska rådgivare, följde några dagar senare upp med att hävda att presidenten presenterade ”alternativa fakta”, ett uttryck som också präglat samhällsdebatten sedan dess.

En av de publikationer som deltog i torsdagens mediainitiativ var Kansastidningen The Topeka Capital-Journal, en av de få som under 2016 faktiskt gav Donald Trump sitt stöd på ledarplats. I sin kommentar skriver de att deras deltagande är ett erkännande av att de är del av mediegemenskapen och att deras medarbetare inte är folkets fiender.

Precis som The Topeka Capital-Journal nu ställer upp för att försvara mediernas nyckelroll i demokratin vore det önskvärt att Trumps medlöpare också vågade ta bladet från munnen. Men det kommer inte att hända så länge de har intresse av att vara kvar på sina jobb. Alla vet att Donald Trump kräver total lojalitet – det är förmodligen därför han också hatar de som kritiskt bevakar honom.