Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Maten – vår vanligaste drog

Löften om viktnedgång hör till säsongen.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Lika återkommande som alla nyårslöften om viktnedgång är alla analyser av orsaker till övervikt. Här behöver man inte vara expert eller sakkunnig för att tvärsäkert kasta ur sig sådant som ”det är ju bara att göra av med mer än man tar in, hur svårt kan det vara?”.

Ett annat tips som är ganska säkert att ge, och dessutom helt gratis, är att alla kurer och dieter fungerar. Så länge de följs. Det handlar inte om raketforskning för att krydda med ännu en sliten klyscha.

När man väl insett att ingen diet är hållbar om man inte har en plan för livet efter dieten kan kroppen vara ganska tilltufsad efter ett antal snabba viktnedgångar med påföljande viktuppgång.

De som nedlåtande kommenterar alla som ”luras” att hoppa på olika dieter har sannolikt aldrig själva behövt tänka på vad de äter. För dem som kämpar med problemet är varje diet en ny möjlighet att klara av det mest grundläggande av alla behov: maten.

Övervikt är ett av våra största hälsoproblem. Ändå är de som är i behov av hjälp hänvisade till marknaden och alla de mirakelmetoder som erbjuds. Det är pulver och soppor och träningsprogram för många sköna hundralappar i månaden.

Mycket av det fungerar, och det finns inget som triggar som att se någon annan som lyckas. Så varför inte den förebyggande sjukvården (det heter ju faktiskt hälso- och sjukvård) i större utsträckning erbjuder individuell hjälp är konstigt.

Det finns alldeles utmärkta verktyg och metoder. Men man kan också behöva hjälp. Inte sällan finns det ett missbruksbeteende i botten, mat är vår kanske vanligaste ”drog”, men en drog som vi måste lära oss leva med.

En annan omdiskuterad metod, när inget annat hjälper, är operation. Det finns olika metoder men gemensamt är att magsäcken begränsas så det helt enkelt inte går att äta för mycket. Även dessa operationer är omhuldade av märkliga omdömen som att man ”fuskar” och att det inte är lika ”fint” att bli av med sin övervikt genom operation.

Det finns så många märkliga föreställningar och attityder kring övervikt och ätande. Dessa påverkar oss självklart och gör övervikt till något att skämmas över. Som att det är något man får skylla sig själv för. Skam och skuld bidrar till att problemen ökar och att man drar sig för att söka hjälp i tid.

Många som kämpat med sin övervikt och till slut lyckats, vittnar om attityder från omgivningen som vill hålla dem tillbaka när det börjar ”gå lite väl bra”. ”Nu räcker det snart va?”, ”Nej nu får du börja äta innan du försvinner helt”. Kan tyckas som komplimanger, men är det inte.

Så det finns väldigt mycket mer för en överviktig att bekämpa än den rena matematik som säger x kalorier in = x kalorier ut. Låt oss göra det till den stora hälsofråga det är och göra hjälpen och verktygen tillgängliga för fler.