Katarina Erlingson: Manifestet för ett bättre liv för alla

Medan media och rikspolitiker främst fokuserar på brott och straff och energifrågor finns det tyvärr många mjuka frågor som kommer i skymundan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Därför är det utmärkt att Centerpartiets Sofia Nilsson, riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet, valde att lyfta förbättringar för människor med funktionsvariationer när hon besökte Falkenberg på måndagen. Det passade särskilt bra eftersom fullmäktigeledamoten Maria Larsson från Ullared varit med i arbetet att ta fram ett C-manifest för dessa frågor.

Att människor med olika funktionsnedsättningar, eller funktionsvariationer som det också kallas, ska kunna leva ett fullvärdigt liv låter självklart, men är tyvärr inte det i praktiken.

Bara en sån sak som att utforma miljöer och tillgänglighet så att det passar alla, så kallad universell utformning, borde vara självklar hos myndigheter, byggare och arbetsgivare. Men är det långt ifrån. Att ständigt rätta till tillgänglighetsproblem i efterhand - "javisstja, vi skulle tänka på dem med funktionsnedsättning också" - är ohållbart. Hur mycket lättare vore det inte att inkludera alla redan från början? Det visar också på oförståelsen kring hur olika människors olika funktionsnedsättningar är. De väl synliga, som när någon är rullstolsburen eller blind, är det som planerarna verkar se framför sig. Men det finns så många fler grupper, inte minst de som har psykiska funktionsnedsättningar.

ANNONS

Alla partier borde lyfta dessa frågor mycket mer, men det är några enstaka politiker som ständigt ropar ut i tomheten, som det verkar. Liberalernas halländske avgående riksdagsledamot Bengt Eliasson är en av dem, han har ständigt drivit dessa frågor för att människor ska få det bättre. Centerpartiets Sofia Nilsson är en annan.

C har i sitt manifest 29 olika förslag där arbete och ekonomi är en av de viktigaste. Alla som har den minsta möjlighet att utföra ett arbete ska få möjlighet till det, det hör till grunderna i människovärdet. Vissa arbetsgivare är mycket duktiga på detta, ser det till och med som en konkurrensfördel, medan andra inte förstått något alls. Det värsta är att det offentliga är bland de sämsta på att anställa människor med olika funktionsvariationer. Här poängterar C att den offentliga sektorn måste vara ett "föredöme när det gäller att skapa inkluderande arbetsmiljöer". Den sociala hållbarheten är nog så viktig som någon annan av de tre delarna i hållbarhetsbegreppet.

ANNONS