Malin Lernfelt: Magdalena Andersson (S) sitter lugnt i båten

Det går bra för Socialdemokraterna. Bättre än det gjort på länge. I SvD/Sifo:s senaste mätning får det före detta regeringspartiet de högsta opinionssiffrorna de haft på tio år, 36,1 procent. Partiet är nu lika stora som M och SD tillsammans.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Sedan valet i höstas har Socialdemokraterna ökat med sex procentenheter utan att princip göra någonting. Det kan de tacka den borgerliga regeringen för. Genom att trampa i klaveret gång efter annan och strö ett pärlband av brutna vallöften efter sig har Ulf Kristersson (M) och hans statsråd givit Socialdemokraterna möjligheten att bekvämt sitta still i båten och se partisympatierna växa.

Att det var en påtagligt nöjd och självsäker oppositionsledare som dök upp i Ekots lördagsintervju 28/1 var därför inte särskilt förvånande. Magdalena Andersson (S) berömde storasysterligt regeringen för att de fortsatt att arbeta med Nato-frågan i enlighet med den överenskommelse som slöts under Anderssons tid som statsminister. Gång på gång försökte Sveriges radios Cecilia Strömberg Wallin locka fram kritik mot Kristersson, men det hade hon inte mycket för. Det Andersson kunde sträcka sig till var att bekymrat påtala att statsministern borde fundera över sitt regeringsunderlag eftersom det för henne inte var “uppenbart att Sverigedemokraterna har agerat med Sveriges bästa för ögonen” (SR 28/1).

ANNONS

En annan fråga som gavs mycket utrymme i intervju var energin. Enligt flera myndigheter kommer Sverige att behöva dubbelt så mycket el som i dag redan 2035, och ännu mer efter det. Sverige har därför inget annat val än att så snabbt det bara är möjligt öka energiproduktionen både på kort och på lång sikt. Behoven av stabil och planerbar energi gör dessutom att det inte går att blunda för att kärnkraften kommer att vara en bärande del av svensk elproduktion under överskådlig tid.

Precis som i Natofrågan har Socialdemokraterna under galgen tvingats positionera om sig när det kommer till kärnkraften. Dock når insikten om hur problematiskt det skulle vara att utlämna medborgarna helt till väderberoende energikällor inte särskilt djupt. Fortfarande kvarstår skrivningar om att successivt fasa ut kärnkraften i S energipolitiska program. Magdalena Andersson upprepar med en dåres envishet argumenten om att “vi producerar betydligt mer än vi använder" och att “Sverige är Europas största elexportör”. Det må så vara. Men att Sverige under vissa perioder av året, när inte är kallt, blåser mycket och den befintliga vatten- och kärnkraften går för fullt producerar mer än vi behöver och har möjlighet att sälja till andra länder, spelar ingen roll när vi under andra perioder inte lyckas få fram tillräckligt med el, priserna skjuter i höjden, företag riskerar att gå i konkurs och Svenska kraftnät varnar för att det kan bli nödvändigt att nödstänga elen för att undvika nationell kollaps av elnätet. 2023 - alltså inte 1923 - får svenskarna tips av Energimyndigheten om att bygga en koja med filtar över ett bord och krypa in och sova i för att hålla värmen.

ANNONS

Genomgående i Ekots intervju är det dock tydligt hur Andersson räcker ut handen åt höger. Intentionen är klar, ännu fler borgerliga väljare ska vinnas över. Om hon lyckas är inte upp till henne, utan till regeringen.

ANNONS