Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani: M vill förhandla med dem som inte ser mig som svensk

Vi kan inte låta ett parti som anser att en stor del av Sveriges befolkning inte är svenskar få inflytande över hur vårt land styrs.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Anna Kinberg Batras besked i förra veckan att hon vill lägga fram en gemensam alliansbudget och fälla regeringen med stöd av SD gör mig både ledsen och besviken. Kinberg Batra säger att hon vill börja förhandla om olika sakpolitiska förslag. Men hon verkar ha glömt att SD inte är ett parti bland andra. De är ett parti som M själva beskriver som rasistiskt.

Sverigedemokraterna bildades 1988 och har sitt ursprung i nazismen och vit maktrörelsen. En stor del av partiets toppskikt, inklusive Jimmie Åkesson, blev medlemmar när partiet fortfarande inte var rumsrent och gick runt och skrek rasistiska slagord på stan.

Den stora skillnaden mellan då och nu är att de har bytt bombarjackor och kängor mot kostymer och framhåller sig som någon form av svärmorsdröm. Deras grundvärderingar är desamma i dag som på 90-talet. Partiet tycker att Sverige bara är till för vissa och inte för andra. Urvalskriterierna grundar sig på etnicitet, nationalitet, religion och kultur. Att ett parti med så tydligt rasistiska värderingar kan få börja förhandla med M i politiska frågor är djupt oroväckande.

För mig är det en självklarhet att bemöta alla andra människor på ett värdigt sätt, oavsett om man tycker olika eller ej. Självklart pratar vi socialdemokrater med sverigedemokrater när vi hamnar bredvid varandra vid kaffemaskinen i riksdagens kafé. Skillnaden mellan oss och M är att vi aldrig skulle förhandla med SD.

Vi förstår att om vi släpper in SD i värmen kommer de se till att få igenom sin politik. Ger vi dem lillfingret tar de hela handen. Om M börjar förhandla kommer de tvingas anpassa sin politik, på område efter område, efter SD:s politik.

SD är ett parti vars representanter gång på gång ertappas med att uttala sig rasistiskt på högerextrema forum på nätet. Det är ett parti vars ledamöter har jagat människor med utländsk bakgrund med järnrör ute på stan. En av dem som höll i järnrören utreds nu också för misshandel – samtidigt sitter han i riksdagens justitieutskott.

Vi talar om ett parti vars värdegrund skiljer sig fundamentalt från majoriteten av alla svenskars. SD kommer aldrig se mig som svensk, fast jag har bott i Sverige sedan jag var fem år. Detta eftersom jag är född i Kosovo.

Jag har slutat hoppats på att SD ska acceptera mig som svensk. Men jag hoppas att min dotter ska slippa det. M måste tänka om. Vi kan inte låta ett parti som anser att en stor del av Sveriges befolkning inte är svenskar få inflytande över hur vårt land styrs.