Många skäl att vara källkritisk

Falska nyheter och ett ständigt brus. Vi lever i en tid då det är extra viktigt att vara källkritisk.

ANNONS
|

Ibland får man en känsla av att det ligger ett högljutt brus över den offentliga debatten. Ett oväsen som är till för att distrahera. Den senaste tidens rapporter från FOI, USAs senat och The Oxford Internet Institute lär oss att detta inte bara är inbillning från en trött småbarnsfars sida. Det finns krafter som är ute efter att splittra vårt samhälle. Krafter som skriker högt och framför allt mycket.

Det är svårt att så splittring i ett land som har en hög tillit till sina medier, där förtroendet mellan människor är starkt och där de socioekonomiska klyftorna är små. Precis så som Sverige varit under många herrans år. Men med envishet går det att polarisera även det mest homogena av samhällen. Vi ser detta hända i Sverige nu. De traditionella medierna smutskastas, likaså politiker och seriösa experter. När man deltar i detta ska man vara medveten om att man ingår i en större strategi. För de krafter som systematiskt försöker splittra vår samhällsväv klarar sig inte utan ”nyttiga idioter” som glatt och många gånger ovetandes sprider vidare desinformationen.

ANNONS

Enligt rapporterna är det precis så desinformatörerna jobbar. Det handlar också ofta om att skapa falska nyheter och se till att de sprids i olika forum. De påhittade nyheterna är ofta rasistiska och flyktingkritiska. Eller hatiska mot regeringen.

Men mest av allt handlar det om brus. De försöker dränka oss med en ofantlig mängd kommentarer på sociala medier. Nyligen offentliggjorde Senaten i USA en lista med 2753 Twitterkonton med koppling till Ryssland. Flera av dem har över 100000 följare och påverkar den offentliga debatten avsevärt. Särskilt under valtider eller politiska kriser.

I dagarna uppmärksammade Aftonbladet att en kvinna vid namn Åsa är en av de en av dem som sprider vidare dessa lögner. Hon hittar också på egna. Som att Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari, 17, inte finns och att hon skulle vara en man. Texten har delats kommenterats och gillats över 8000 gånger på Facebook. Den har postats elva gånger i gruppen ”Stå upp för Sverige” med 170000 följare.

Hur är denna fördumning möjlig, undrar man. Där har FOI en förklaring. Grupptillhörighet är ett evolutionärt behov. I synnerhet om den är baserad på åsiktsgemenskap kring grundläggande värderingar. Den som identifierar sig med en grupp anpassar sina värderingar och beteenden så att de ska överensstämma med gruppens. Anpassningen motverkar självständigt och kreativt tänkande. Grupperna tenderar ofta att polariseras. Extrema åsikter ger hög status eftersom det betraktas som tecken på hängivenhet. Det kan till och med bli en ”tävling” om att bli den som är mest extrem. Åsa har antagit ledartröjan.

ANNONS

Vi står inför stora utmaningar, milt sagt. Vad jag som politiker kan göra är klart. Jag försöker påverka lagstiftningen och ansvarig minister. Vad kan då du göra? Var källkritisk! Efterforska fakta från seriösa källor! Tänk konstruktivt och självständigt! Och dela inte vilken skit som helst.

ANNONS