Märkt också på krogen

Det börjar röra på sig när det gäller att det kött eller den fisk vi äter på restaurang skall ursprungsmärkas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det börjar röra på sig när det gäller att det kött eller den fisk vi äter på restaurang också skall ursprungsmärkas. På torsdagen gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att utreda vad som krävs för att EU-kommissionen skall godkänna en sådan märkning. Idag gäller ursprungsmärkning av kött bara i butik.

Redan tidigare har det kommit uppmaningar att restaurangbranschen frivilligt skulle redovisa ursprung på sitt kött. Branschorganisationen Visita har ställt sig bakom detta, men gensvaret har varit klent. Det är nog bara lyxkrogarna som nappat. Men nu vill alltså – äntligen – regeringen gå vidare och införa ett obligatoriskt krav på restauranger och storkök att tydligt redovisa ursprungsland för kött och fisk.

ANNONS

I dessa torkans dagar talar allt fler om hur viktigt det är att välja svenskt kött när vi handlar. Detta, inte minst, för att stötta de svenska bönderna. ”Risken är att det importerade köttet som svensken väljer bort i butiken tar vägen via restauranger och storkök, så att det blir mindre svenskt kött där”, sade konsumentminister Per Bolund till TT häromdagen. Och så är det nog. Även om vi handlar allt mer svenskt kött så är köttimporten fortfarande mycket hög. Och den letar sig in i restauranger, skolkök, i äldrevårdens matsalar och sjukhusens matbrickor.

Nu kan man ju undra vad EU-kommissionen har med det att göra. Men tydligen är det så. Till exempel Frankrike och Irland har OK att göra sådan märkning. Finland fick tidigare i år avslag. Där håller man nu på att omarbeta sin ansökan, något som Sverige följer. Så rent objektivt borde det väl vara ganska enkelt för Livsmedelsverket att ta fram ett underlag så att regeringen kan lägga en proposition på riksdagen bord och beslut sedan tas. Regeringen har gett verket till början av december att komma med ett svar. Onödigt långt kan man tycka.

I uppdraget till Livsmedelsverket ingår också att man ska lägga fram belägg för att flertalet konsumenter anser att denna uppgift är mycket viktig. Det torde väl vara den enklaste frågan. Man kan anta att det de närmaste dagarna kommer att vara åtskilliga media som uppmärksammar regeringsbeslutet och som kommer att fråga sina läsare/lyssnare: ”Tycker du att det är viktigt att få ursprungsmärkning av maten på restaurangen?” Sedan är det bara att sammanställa och komplettera med någon undersökning från något undersökningsföretag.

ANNONS

Så här är det när det gäller märkning i butik: Fisk, kött av nöt, gris, lamm, get och fågel, samt vissa andra livsmedel som exempelvis honung, frukt och olivolja ska märkas med var produkterna kommer från. (Källa: Livsmedelsverket). Att detta inte gäller restauranger och storkök är ju underligt, men så är det. Det är många som drivit på om att så skall ske och nu kanske det kommer inom inte allt för lång framtid. Med remisstider och riksdagsbehandling kanske det kan vara på plats om ett år. Trägen vinner.

ANNONS