Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Bofride: Människors säkerhet måste prioriteras

Absurt om vi inte skulle låtsas om att nazister trampar runt på vå

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Krönikan 3/6. Det är lätt att förstå alla som redan gjort jämförelsen. De groteska resurser som samhället ställer upp med, till synes utan nån större kritik, när 22 män ska spela boll i 90 minuter. Gator spärras av för att de som hejar på lagen ska få ockupera gatorna för att paradera till arenan under sådant stök att andra drar sig från att vistas i närheten.

Under matchen kan samma män, under ursäkten att de ”hejar på sitt lag” slåss, skrika ut hat och bränna av raketer och hinka alkohol tills allt förnuft runnit ut. Nej, inte alla supportrar. Långt ifrån alla. Men tillräckligt många för att kräva 200-300 poliser till en kostnad av 1,6 miljoner. Per match.

Jämförelsen gäller det skydd samhället anser sig kunna bidra med för att skydda hbtq-personer mot nazister. RFSL meddelade i veckan att de inte kommer till Almedalen. Det finns ingen signal från polis eller övriga samhället att deras säkerhet kan garanteras så till vida att de kan vara säkra på att slippa nazistiska demonstrationer framför näsan. Förra årets gavs nazister tillstånd att demonstrera precis i anslutning till RFSL:s sedan flera år anvisade plats i södra Visby. Bara några dagar innan Almedalsveckan, när alla programpunkter och annat var ordnat.

Polisen kan tydligen inte neka antidemokratiska och våldsideologiska grupperingar tillstånd att ockupera allmän mark. Men det polisen kan göra är att hänvisa till ordning och säkerhet och anvisa nazisterna en annan plats. Inte alldeles bredvid människor som nazisterna inte vill ska finnas.

Tidigare år har somliga menat att NMR:s närvaro under Almedalsveckan knappt märkts och att om inte medierna skrev om dem skulle ingen ens behöva veta att de var här. ”Sluta ge dem massa uppmärksamhet!”.

Det är en provocerande inställning från personer som sannolikt aldrig kommer att riskera att utgöra måltavla för nazister. Att inte kunna tänka sig in i hur friheten att röra sig påverkas för den som inte ska finnas enligt NMR är ett tecken på okunskap eller total brist på empati. Om man vet att man måste ha med i beräkningen att polisen med kort varsel kan ge nazister tillstånd att stå och sprida sitt hat på några meters avstånd, då är det svårt att låtsas att de inte är där.

Dessutom är det helt absurt att det skulle vara nån sorts välgärning att blunda för att nazister trampar runt på våra gator. Att vi inte ska låtsas om det?

Mångfaldsparaden som har RFSL Gotland som arrangör kommer att genomföras i alla fall. Paraden handlar om mångfald i alla dess former, nationalitet, sexuell identitet, stadsbor och landsbygdsbor, troende och ateister, alla politiska färger, den är skapad som en motpol till de krafter som hellre ser att vi delas upp i kategorier för att sedan hållas åtskilda.

Nazister, som via den demokrati de har som politisk idé att rasera, ges utrymme att tvinga bort andra från det offentliga rummet. Då behövs också ett utrymme för alla som står upp för demokratin och alla människors lika rätt och värde.