Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Eliasson: LSS kommer äntligen att återställas!

Jag vill se en ny LSS – för fler människor, med fler insatser och med valfrihet

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

I veckan har Stefan Löfven utsett sin regering. Den är såklart inte varken mitt eller Liberalernas förstahandsval, men i det svåra parlamentariska läge som Sverige befinner sig i har mitt parti landat i att det var det bästa med de alternativ som fanns på bordet.

Man måste förstå regeringsbildningen i ljuset av en större ideologisk utveckling, där nationalismen vinner mark överallt. Liberalerna tänker inte ge inflytande till SD som har för avsikt att bekämpa liberala värderingar. Vårt mål är att Sverige ska gå i en liberal riktning. Nu kommer vi att se till att regeringen fullgör sin uppgift och levererar det som vi kommit överens om. I övrigt går vi i opposition och kommer att jobba för att få igenom så mycket liberal politik vi kan genom samarbeten med de partier som vill att Sverige ska bli mer liberalt.

(S) har tvingats till stora eftergifter. Vi har t ex fått igenom fler enkla jobb, språkkrav och stopp för nya religiösa friskolor. Det blir möjligt att sätta betyg i fyran och förstatligandet av skolan påbörjas. LSS kommer äntligen att återställas. Liberal politik helt enkelt.

(S) angrepp på LSS de senaste åren har resulterat i katastrof. Många människor lever idag i en ofattbart svår situation efter myndighetsbeslut. Lika många kämpar med överklaganden och processer.

I överenskommelsen mellan S, L, C och MP står att vi skall ha full insyn och delaktighet i de punkter som ingår. Inte minst gäller detta frågan om LSS. Tack vare det kan vi återställa de snabbt åtgärdbara neddragningarna – inte minst andning och sondmatning. Förväntningarna på oss är höga – och det med rätta.

Röster höjs nu om att det mesta ska begravas i utredningar, inte minst LSS. Det är lätt att instämma. I en perfekt värld skulle alla livsnödvändiga åtgärder kunna klubbas igenom på en vecka, utan att först malas i byråkratiska utredningskvarnar.

Ändå är detta med utredningar helt centralt för vår demokrati. Vi har i Sverige inskrivet i grundlagen (Regeringsformen) att lagförslag skall vara utredda och beredda enligt en viss ordning. Detta är ett jätteviktigt krav, som gör att vi i Sverige inte kan genomföra kupper eller snabbt och enkelt ändra rikets styrning. Därför är många frågor inlagda i utredningar. Det akuta snabbspåret med förändringar kan vi göra i frågor som redan är utredda i gamla utredningar, som vi nu kan ta tillvara.

En annan fråga är vilka garantier som finns för att S kommer att lyssna på oss. Svaret är enkelt. Om inte överenskommelsen uppfylls till punkt och pricka så spricker den – och med den regeringen. Jag och mitt parti kommer att vara en liberal vakthund hela mandatperioden.

Det är inte klart nu. Det är nu det börjar. Nu arbetar jag dygnet runt för att ge alla människor rätt att vara sitt bästa jag. Jag vill se en ny LSS – för fler människor, med fler insatser och med valfrihet och självbestämmande som ledord. Liberalerna kommer ägna all kraft för att leverera detta. Vi ger oss inte!