Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani, riksdagsledamot Socialdemokraterna: Litteraturpriset ett mörkt tecken i tiden

Att tilldela Peter Handke Nobelpriset i litteratur visar på mycket dåligt omdöme från Akademien men är också symtomatiskt för en oroväckande utveckling i vår omvärld.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Jag går omkring med en molande mörk känsla i magen. Det har konstaterats många gånger förr, men fascismen och rasismen är på frammarsch.

Svenska Akademin tilldelar 2019 års nobelpris i litteratur till den österrikiske författaren Peter Handke. Det är ett fullkomligt huvudlöst beslut. Att på det här sättet normalisera en folkmordsförnekare och historierevisionist är oändligt smaklöst. Jag struntar fullkomligt i hur inflytelserikt hans författarskap är, eller hur stor språkkonst han besitter. Peter Handke sympatiserar med de serbiska nationalisterna under krigen i forna Jugoslavien. Framför allt beundrar han Slobodan Milosevic, den dåvarande presidenten som sedermera åtalades för folkmord och brott mot mänskligheten. Peter Handke höll tal vid Slobodan Milosevics begravning - ett tal där han sade att han var stolt över att ha ”stått en sådan person nära”.

Det är fruktansvärt att Akademin väljer att premiera en man som banaliserar folkmordet i Srebrenica där 8 732 män och pojkar dödades i juli 1995 av Bosnienserbiska styrkor. Peter Handke har bland annat hävdat att folkmordet inte var ett resultat av en planerad massutrotning och att det inte fanns någon som helst koppling till den serbiska ledningen. Under 90-talet var Peter Handke en återkommande gäst i serbisk tv där han, till tittarnas stora förtjusning, liknade serbernas lidande under 90-talet med judarnas lidande i världshistorien. Ett uttalande som han i ju för sig sedan tog tillbaka. De serbiska nationalister som pristagaren hyllat utgör idag kärnan i den internationella antimuslimska och högerextrema miljön - som sprider sitt gift och hat i världen. Bland andra Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant har tagit sin inspiration från den rörelsen.

Nyligen besökte jag Europarådet i Strasbourg och bevittnade där hur en högerextrem AfD- politiker vid namn Norbert Kleinwächter, fullkomligt kidnappade en session som handlade om hur liv ska räddas på Medelhavet. På punkt efter punkt kritiserade han ett dokument om hur man ska undvika att så många flyktingar dör. Allt ifrån små formuleringar till regelrätta angrepp mot de grundläggande mänskliga rättigheterna kom han med. En högerextrem rasistisk politiker, som inte anser att afrikaners liv är något värt, fick sabotera arbetet med att rädda liv på Medelhavet. Fruktansvärt. Europarådet är en mellanstatlig samarbetsorganisation med 47 medlemsstater som arbetar i huvudsak med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling.

Vi lever i en tid av populism och söndervittrande demokratiska värderingar. Minoriteter vittnar om allt större utsatthet och både synagogor och moskéer har blivit måltavlor för hatet. Vi måste förstå att det är allvar nu.