Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Maria Haldesten: Ledarredaktionen välkomnar ny krönikör

Kreativitet finns hos oss, människorna som bor här. Det är inget som skapas på Varbergs kommunkontor.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Nytänkande, idérik och kreativ. De ord Olivia Lindroth Steinwall använder för att beskriva det Varberg hon växte upp i, stämmer väl in på henne själv. Det är svårt att inte smittas av hennes engagemang för både politik – och sin gamla hemort.

– Varberg är en härlig stad. Och det märks att Halland är Sveriges lyckligaste län. Här finns en fokus på att må bra och njuta av livet, säger Olivia.

Att beskriva Varberg med just ordet kreativ kan känns som en klyscha, men Olivia understryker att det är något som faller sig naturligt.

– Vi kan underskatta hur mycket det ligger hos oss själva, hos människorna som bor här. Det är inget som skapas i kommunbudgeten eller på kommunkontoret!

Att tro på politikens kraft är inte detsamma som att tro på att allt kan lösas med politiska beslut, eller lagar som stiftas i riksdagen.

– Jämställdhet är en av de frågor jag brinner för. Men jag tror på förändring genom samtal, inte att den exempelvis kan kvoteras fram.

Överdriven regleringsiver och byråkrati är ett rött skynke för Olivia.

– Som liberal drivs jag av frihetsfrågor. När jag sökte politisk hemvist gick jag på en rad alliansevent. Att valet till slut föll på Centerpartiet har delvis att göra att jag lockades av den framtidsoptimism som finns i partiet. Dessutom fann jag i Centern en bra balans mellan hjärta och hjärna – att man kombinerar medmänsklighet med ansvarstagande.

Centerpartiet betonar sin gröna liberalism - i vilket det ligger ett engagemang för en nutidens mest aktuella frågor: klimatet.

– Centern tänker smart på det viset att man inte blickar bakåt utan i stället ser lösningar i att skynda på utvecklingen.

Olivia bor numera i huvudstaden eftersom hon jobbar som förbundsorganisatör för CUF. Men tanken på att återvända till Varberg så småningom, inte bara i anden som krönikör utan för att bo, är henne inte främmande.

– Det är lätt att bli hemmablind, men jag har märkt att det är när man flyttar och reser runt som man blir mer benägen att uppskatta dem som finns här i Varberg.