Låt bli det mediala smågodiset

De lättuggade budskap som sprids i dagens digitala medier kan bli rejält skadliga när de når hela vägen in i riksdagen.

ANNONS
|

Krönikan 19/1. Bilden som dykt upp i flödet i sociala medier visar ett kollage av tre bilder. Den ena är från Mars-landningen. Den andra är förmodligen från Afrika, kanske söder om Sahara, och föreställer en kvinna i traditionella kläder som går över en uttorkad flod. Den sista bilden är av en oljeledning, kanske någonstans i västra USA. Texten till bilden lyder ungefär: ”Vi letar vatten på Mars, men bryr oss inte om att hitta det till alla på vår egen jord. Däremot olja hittar vi alltid!” Budskapet är tydligt. Samtiden är korrupt som inte säkrar vatten till alla på jorden men lägger pengar på onödiga rymdresor och på att gräva upp olja.

ANNONS

Den här typen av propaganda är vår tids mentala smågodis. Enkelt, lättsmält, tacksamt. Lätt att trycka i oss, inget motstånd. Man kan sitta hemma och låta sig bli arg över denna dumhet och orättvisa, precis så är det ju!

Andra populära varianter av vårt mediala plockgodis är inlägg, bilder och citat som visar på hur si och så många i världen äger si och så mycket av de totala tillgångarna. Stora klyftor, enkelt att förfäras. Denna tacksamma poäng letade sig nyligen hela vägen upp i riksdagen. I årets första riksdagsdebatt propagerade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt för diverse högre skatter med argumentet att ”de rikaste 178 svenskarna äger värden för 2000 miljarder” och att detta är så fel.

Enkla poänger är som sötsaker, de är lätta att äta mer av utan att tänka efter. Problemet är ju dock att i den riktiga världen är det sällan så enkelt som i dessa citat. Att vissa länder inte har fungerande vattensystem samtidigt som vi letar vatten i rymden beror ju inte på illvilja utan på att många länder saknar fungerande politiska institutioner. Det är inte tekniken som saknas utan att stater förstörs av korruption och maktmissbruk. Och de där enorma klyftorna som Sjöstedt pekar på i sin iver att lägga än tyngre skattebörda på vanliga svenskar, de kommer framför allt av Ingvar Kamprad. Hans enskilda förmögenhet, enligt vissa beräkningar, utgör 33 procent av de där 2000 miljarderna han tog upp. Är det verkligen en bra anledning att höja skatten på alla?

ANNONS

Verkligheten låter sig inte fångas i pompösa slogans på internet. Fattigdom beror oftare på maktmissbrukande politiker än på fungerande företag. Inkomstklyftor är missvisande om man inte analyserar extremerna bakom siffrorna. Men allt detta är komplicerande faktorer som kräver eftertanke och gråskalor. Då är det enklare att fortsätta tugga i sig allt det som bekräftar ens egen tankevärld utan motstånd. Likväl är det skadligt för oss som samhälle om dessa onyttigheter tar sig hela vägen in i riksdagen.

Hanna Marie Björklund
Liberala Nyhetsbyrån
Hanna Marie Björklund
ANNONS