Lättare att vinna än att regera

Den som tror att det räcker med att vinna positionen kommer inte att få mycket gjort.

ANNONS
|

I den hyllade Broadway-föreställningen Hamilton, låter musikalens författare Lin-Manuel Miranda president George Washington säga till huvudpersonen Alexander Hamilton: ”Winning was easy, young man, gouverning’s harder. Att vinna är det enkla, att regera är svårare. En beskrivning av den verklighet som möter den som nått sitt mål och fått makten i sin hand.

Det är naturligt att fokus gärna hamnar på att vinna makten. Att erövra positionen som statsminister eller president. Men det gäller sedan att ha förmågan att både få igenom sin politik i de beslutande församlingarna, och att få den politiken genomförd också i verkligheten.

ANNONS

Bara detta att få igenom sin politik är långtifrån enkelt. Även för den som formellt kan luta sig mot en majoritet kan det bli problem. Det är långtifrån säkert att alla som ingår i den majoriteten har samma uppfattning om vad som ska göras. Donald Trump kommer nog att märka att det inte är alltid som Republikanerna i kongressen delar vare sig hans prioriteringar eller accepterar hans förslag.

Har man inte ens egen majoritet blir det ännu svårare. En bidragande förklaring till Alliansregeringens förlust i valet 2014 var att de hade svårt att få igenom viktiga delar av sin politik. Ju närmare valet kom, desto lättare var det att hitta en majoritet i riksdagen som var beredd att gå samman och blockera. I samma situation sitter också dagens regering, som har så uppenbara problem att få igenom sin politik i riksdagen att det många gånger inte ens läggs fram några förslag.

Den svåraste delen i regerandet är dock inte att få igenom förslagen, det är istället att få politiken genomförd i praktiken så som det var tänkt. Detta är också en del som valda representanter tänker alldeles för lite på. Sedan beslutet väl är fattat är grundhållningen att utgå från att lojala tjänstemän genomför beslutet som det var tänkt.

ANNONS

Verkligheten är ofta betydligt besvärligare och kräver ett helt annat engagemang. Det är möjligt att den högsta ledningen i myndigheter och förvaltningar arbetar för att genomföra besluten, men längre ner i organisationen får man räkna med mer eller mindre öppet motstånd.

Utan ett konstant tryck i att verkligen genomföra politiken är det lätt att motståndet försenar, försvårar eller till och med förhindrar genomförandet. I det svenska systemet är det tyvärr så att ett alltför stort intresse från en minister av genomförandet av en reform resulterar i anmälningar till konstitutionsutskottet om ministerstyre.

Det behövs ett genomtänkt arbete för att följa upp att beslut blir genomförda, men också säkerställa att nödvändiga förutsättningar finns för att genomföra besluten. Den som tror att det räcker med att vinna positionen kommer inte att få mycket gjort.

ANNONS