Katarina Erlingson: Kycklingrätt ska vara rätt svensk

Att få fransk kyckling i stället för kyckling från Bjäre när man går på restaurang är kanske ingen större katastrof, så länge maten är god.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Men för många svenskar är det allt viktigare att äta svenskt kött och svensk kyckling – den svenska djurskyddslagstiftningen är trots allt strängare än den franska. När det då står Bjärekyckling på menyn tar man ju fasta på att det faktiskt är så. Kusthotellet i Varberg fick under hösten klagomål på detta och livsmedelsinspektörer har undersökt saken. Och jo, det var fransk kyckling som serverades. Restaurangen hade inte fått tag på Bjärekyckling men påstår sig ha informerat gästen om det. Numera står det i stället majskyckling på menyn, då kan restaurangen anse sig vara helgarderad.

Det finns flera aspekter av händelsen. Lagstiftningen är glasklar: livsmedelsinspektörer ska kontrollera restaurangerna och dessa ska bland annat följa regler som att rätt ange varifrån maten kommer. Det finns ännu ingen lag som tvingar restauranger att ange var råvarorna kommer ifrån.

ANNONS

En del restauranger väljer ändå att ange ursprung. Branschen vet att ganska många konsumenter värdesätter svenska produkter, inte minst kött. Att då ange ursprung felaktigt är värre än att inte ange ursprung alls. Därför är det bra att sånt här fusk, medvetet eller omedvetet, avslöjas.

Många små pizzerior och lunchrestauranger lever ofta med små marginaler. Så länge gästerna inte frågar eller klagar lagar de lugnt vidare sin kyckling från Thailand eller billighetsskinka från Polen. Det är förstås en ekonomisk fråga, både för restaurangen och för gästen. Den som går på en lunchkrog där lunchen är ovanligt billig kan nog räkna med att köttet inte är svenskt.

Krogar som vill ha en hög svansföring på maten brukar ofta ange råvarornas ursprung. Ju lokalare producerat desto bättre. Då blir det desto viktigare att uppgifterna om maten stämmer, något annat kan bli en stor skandal.

Tyvärr är livsmedelsinspektörerna inte ute i så stor omfattning som skulle behövas, och ansvaret är dessutom delat mellan kommunerna och Livsmedelsverket. Därför är det viktigt att konsumenterna blir medvetna om vad de äter på restaurang och påpekar om de upptäcker felaktigheter. Seriösa krögare kan ta emot konstruktiv kritik. Men visst är det svårt att resa sig och gå om svaret är fel utifrån gästens synvinkel. En fransk kyckling på en fin restaurang kan vara okej, medan en vattenmarinerad billig kyckling från långtbortistan definitivt inte är det.

ANNONS
ANNONS