Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Klimathotet handlar inte om tro

Vi har inte tid att sitta och dividera huruvida de stora konsekvenserna kommer om tio eller femtio år.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Krönikan 17/10. Rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) skakade om under förra veckan. Den har tagits fram av 91 forskare och redaktörer från 40 länder och slår larm om att det krävs långt mer kraftfulla, konkreta och långtgående insatser än vi tidigare trott för att hindra planetens uppvärmning. Vi har i flera år talat om tvågradersmålet, det som sedermera fått korrigeras till 1,5 grad. Om planeten värms upp med 1,5 eller 2 grader på sikt kan vara skillnaden mellan överlevnad och katastrof.

Inte katastrof som på dinosauriernas tid men i den meningen att delar av jorden inte längre kommer att kunna bebos, att det kommer att bli svårare att odla vår mat och att vi i större utsträckning kommer att drabbas av naturkatastrofer. Trots att vi alla vet detta, även om det finns grader av medvetenhet, lever vi med en ologisk inställning att ”det löser sig”. Liknelserna kan staplas på varandra, att köra i hög fart rakt mot ett stup, att stoppa huvudet i sanden, låtsas som det regnar.

Oavsett vad vi tror om tidsaspekten eller antalet grader – vilket för övrigt det också är mot all rim och reson, det handlar om vetenskap, inte tro – borde alla vara införstådda med att vi behöver ändra vårt sätt att leva.

Och varför då inte lika gärna göra det i konkreta och effektiva handlingar i takt med att alternativen finns? Korallreven kommer inte att kunna räddas helt, men vi kan rädda mer av dem. Med två graders temperaturhöjning kommer 99 procent av världens korallrev att försvinna, medan 10-30 procent av dem finns kvar med 1,5 graders uppvärmning.

FN:s klimatpanels slutsats är att en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 grader kräver ”snabba och långtgående” förändringar inom energi, industri, byggnader, transporter och städer. Koldioxidutsläppen behöver minska med cirka 45 procent från 2010 års nivåer år 2030 och vara nere runt noll 2050. Och man nämner särskilt att det inte räcker med att minska utsläppen, den koldioxid som redan finns i atmosfären måste minska.

Det här var något som Centerpartiet presenterade på partiets valkonvent i augusti. Tekniken går ut på att lagra koldioxid som kommer från förnybara källor och därför redan är en del av kretsloppet. På det sättet minskar inte bara utsläppen de tas bort från atmosfären. Centerpartiet vill satsa 3,4 miljarder på testanläggningar och ett avdrag på 1 000 kronor per ton lagrad koldioxid för företag som använder tekniken med minusutsläpp.

”Klimatförändringarna händer här och nu. Läget är så akut att det inte räcker med att bara minska utsläppen” sa partiledaren Annie Lööf när hon presenterade förslaget.

Teknik som redan finns måste bli tillgänglig för såväl privatpersoner som företag. De som aktivt bromsat utvecklingen mot mer klimatsmarta lösningar måste straffas. Det görs bäst genom ekonomiska sanktioner. Det som skadar miljön ska vara dyrt, de gröna lösningarna ska vara enkla och billiga. En förutsättning för allting är att lösningarna ger resultat. Inte att flest antal kronor satsas i olika projekt eller hur många som får del av pengarna utan vad det ger för resultat för miljön. Och vi har inte tid att sitta och dividera huruvida de stora konsekvenserna kommer om tio eller 50 år. Vi vet att de kommer, det borde räcka.