Katarina Erlingson: Fotboll och populism i dessa coronatider

Kommunstyrelsens ordförande i de halländska kommunerna Halmstad, Falkenberg och Varberg drar en lans för elitfotbollen och sina respektive lag. De vill att spelet ska komma igång.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Representanter för fotbollen har under en tid fört diskussioner med Folkhälsomyndigheten för hur starten av seriematcherna ska se ut och när de ska komma igång. Myndigheten har inte velat skynda på beslutet utan vill se all elitidrott på samma sätt och inte särbehandla någon sport. Det har inte hindrat fotbollsföreträdarna från att bli mer och mer frustrerade. Det handlar om mycket pengar för klubbarna.

Nu har alltså vissa politiker vaknat och försöker hjälpa till att påverka Folkhälsomyndigheten. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kom häromdagen med kravet att starta allsvenskan. Hon behöver förvisso föra fram frågor som engagerar väljarna, men just denna känns lite väl populistisk.

ANNONS

Det är inte rimligt att ge en elitidrott särbehandling och frikort från riktlinjerna. Det skaver i mig när politiker försöker samla poäng när det faktiskt handlar om så allvarliga frågor som om liv och död.

Att de lokala hallandspolitikerna ser ”sina” lag som viktiga för det lokala varumärket är förståeligt. Men politiker borde hålla sig för goda för att lägga sig i sådana detaljer som start på en spelsäsong. De förnekar att det är ett populistiskt utspel, men vad är det annars?

Matcherna är tänkta att spelas utan publik. Det viktiga är att matcherna sänds via tv och digitalt så det finns incitament för sponsorer att satsa pengar. Då kan man rädda en del av ekonomin och spelarna kan få lön.

Men hur har man tänkt sig hantera det faktum att många fotbollsintresserade, i brist på arenaupplevelse, gärna ser matchen tillsammans och med ett glas öl i handen, gärna på en sportbar. Det kommer att innebära problem för krogar och sportbarer. Man flyttar problemet från fotbollsläktarna till restaurangbranschen.

”De vakter som brukar vara på arenan kan de väl placera på Harrys och andra krogar eftersom supportrar på krogarna inte ska vara ett fotbollsproblem” föreslår en klubbchef. Vem ska betala vakterna? De ”förnuftiga lokalpolitikerna med spelförståelse”, som skickar notan till skattebetalarna?

ANNONS

Restaurangbranschen var ju den näringsgren som drabbades först och väldigt hårt när coronaviruset slog till. De har dessutom redan en hel del regler att följa, exempelvis att se till att gästerna sitter glest och beställer vid bordet. Är det rimligt att flytta ansvaret till denna utsatta bransch för att fotbollen ska kunna komma igång?

Supportergrupper skriver på Svensk Elitfotbolls hemsida att supportrarna ska vara ansvarsfulla och följa rekommendationerna. Är det någon som kan tro på det när vi vet hur det sett ut förut i supportersammanhang?

Trycket på Folkhälsomyndigheten kring denna fråga känns världsfrånvänt. Fotbollen är och ska vara en del av samhället, och därmed ta det ansvar det innebär.

ANNONS