Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn: Januariöverenskommelsen löser inte Sveriges utmaningar

Centerpartiet och Liberalerna begår ett historiskt misstag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Löfvens vänsterregering regerar vidare. Ett svagt vänsterledarskap ska fortsätta styra Sverige under de kommande åren. I dessa dagar är vi många som beklagar att det inte blev det maktskifte som Sverige så innerligt behöver. En mängd samhällsproblem tillåts nu fördjupas samtidigt som Socialdemokraternas abonnemang på regeringsmakten förlängs.

Centerpartiet och Liberalerna förväntar sig nu att liberala reformer ska förverkligas av två partier vars existensberättigande utgörs av att bekämpa liberalism och ökad individuell frihet. Det säger sig självt att det är svårt att se på vilket sätt den här uppgörelsen skulle kunna bli framgångsrik. Socialdemokratin kommer med all sannolikhet göra det mesta för att förhala och långsamt utreda de liberala förslag som återfinns i överenskommelsen för att sedan fortsätta låta den socialdemokratiska politiken dominera reformagendan under de fyra kommande åren.

Och även om sakpolitiken i januariöverenskommelsens omfattar en del initiativ som går i rätt riktning, så är den otillräcklig och problematisk i minst lika många avseenden. Flygskatten återinförs. Friår och familjevecka ska sjösättas. Byggsubventioner i miljardklassen blir kvar. Skatter ska höjas. Rättspolitiken återfinns inte ens i uppgörelsen. Inte heller riktlinjer kring den nya regeringens utrikes- och EU-politik. Det är mycket i uppgörelsen som inte liknar någon form av ”liberal seger”, som Centerpartiet och Liberalerna har beskrivit den.

Alliansen har varit en trovärdig och stark kraft som drivit frihetliga och borgerliga reformer som har gjort Sverige till ett bättre land. Det är beklagligt att Centerpartiet och Liberalerna nu frivilligt på nationell nivå har hoppat av det projektet. Styrkan i Alliansen handlade inte enbart om våra frihetliga reformer som förbättrade villkoren för företag, stärkte tillväxten och höjde människors levnadsstandard, utan även om att vi var ett trovärdigt regeringsalternativ med en långsiktig och stabil agenda som människor kände tilltro inför. Alliansen var ett frihetligt projekt för att göra Sverige till ett bättre land som inte bara handlade om ett fyrtal reformer som för tillfället kan laga ett isolerat samhällsproblem. Centerpartiet och Liberalerna begår ett historiskt misstag.

Sverige hade behövt Alliansens reformagenda för att möta de utmanande samhällsproblem. I frånvaron av en enad borgerlig allians intar nu Moderaterna rollen som den samlande borgerliga kraften i svensk politik. För alla de som tror på värdet av individuell frihet, personligt ansvar, ökad tillväxt och företagsamhet. För alla de som vill se ett regeringsskifte och ett nytt ledarskap för Sverige.