Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Jakt på fridlyst djur ingen lösning

Under sommaren har varg synts runtom i Halland på flera platser. Människor hyser både en rädsla och fascination inför det speciella djuret. Vargen gör oftast ingen skada, men det händer att den går till attack mot tamboskap.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

En lantbrukare utanför Veddige är hårt drabbad av flera angrepp från vargen och ett femtiotal får har fått sätta livet till. Det är förstås fruktansvärt för den enskilde lantbrukaren, både att se sina djur bli skadade och dödade och att dessutom förlora pengar. Lantbrukarna har emellertid möjlighet att få ersättning från länsstyrelsen för dödade djur, men det uppväger förstås inte traumat.

LRF Halland har begärt att länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på vargen. Myndigheten hänvisar till att lantbrukaren bör sätta upp rovdjursavvisande stängsel som denne kan få bidrag för. På sajten Jakt&Jägare står att den drabbade lantbrukaren har väldigt många får i flera olika hagar, vilket skulle göra det mycket svårt att stängsla allt med dessa speciella stängsel. Stängsling är den bästa metoden att hålla vargen ute.

Alternativet att döda vargen är lätt att kräva för många och att LRF gör det är inte konstigt. Det är en organisation som är till för att stötta och hjälpa sina medlemmar. Men att döda ett djur som är fridlyst och som det bara finns ungefär 365 individer av i hela Sverige är något man måste göra med stor eftertanke. Att det finns varg i Halland är ovanligt, men ibland går unga hannar långa sträckor för att söka sig en hona. Annars är varg vanligast i Mellansverige och där är ilskan mot vargens härjningar också större.

Vargen väcker mycket känslor. Fåravelsförbundet vill att myndigheterna ska värna om de betande djuren och inte bara om vargen. Centerpartiet har haft mer än en upprörd vargdebatt på sina riksstämmor genom åren. Det är självklart att lantbrukare blir upprörda när deras inkomst och livsverk skadas och förstörs. Samtidigt är vargen ett djur som borde ha rätt att leva enligt sina förutsättningar. Att människor rubbar naturens balans har vi sett för mycket av och vargen behöver uppenbarligen den fridlysning den har.

Lösningen i Halland kan också vara att söva vargen och flytta den till Mellansverige där den kan ha en chans att hitta en hona. Men det blir lite av en not-in-my-backyard-strategi och skulle knappast glädja de mellansvenska bönderna. Det är dessutom ingen garanti att den inte kommer tillbaka till Halland.