Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Jämställdhet är bra för båda könen

Varje år brukar Centerkvinnorna i Halland dela ut utmärkelsen Årets Centerkvinna. Oftast brukar det bara uppmärksammas internt, för medielogiken innebär att det inte är tillräckligt intressant. Men när kommunrådet i Varberg, Christofer Bergenblock, utsågs till Årets Centerkvinna så blev det världens sensation.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Inom Centerpartiet har jämställdheten kommit förhållandevis långt och partiet är inne på sin tredje kvinna som partiledare. När en man tar jämställdhetsfrågor på så stort allvar som Christofer Bergenblock gör är det självklart att uppmärksamma honom för detta. Jämställdhet är inte bara för kvinnor, det borde vara lika viktigt för män.

Reaktionerna på utmärkelsen känns inte särskilt moderna utan visar på att Sverige fortfarande har en lång väg att vandra för att uppnå full jämställdhet. Det fnissades och raljerades och skrevs mer eller mindre elaka kommentarer. Fokus på själva sakfrågan var det få som hade.

Det kommer dagligen exempel på att jämställdhetsarbetet är långt ifrån färdigt. Båda könen skulle tjäna på en mer jämställd tillvaro. Det handlar bland annat om löneskillnader men också om att pojkar halkar efter flickorna i skolan, det handlar om ett fortsatt våld mot kvinnor och en snedvriden syn på sexualitet. Utvecklingen går ibland åt fel håll, inte minst när en så kallad toppjurist som Göran Lambertz får breda ut sig i spalterna när kvinnan som anmält honom för våldtäkt tvingas söka skyddat boende. Eller när en ung kvinna i Höör häromdagen hittades mördad och en 25-årig man är anhållen misstänkt för dådet. Hur många kvinnor ska få sätta livet till för att män inte kan behärska sitt hat?

Jämställdhet gynnar båda könen, men så länge som många män duckar för dessa frågor kommer vi att stå och stampa. Män behöver också förespråka jämställdhet och få på sig genusglasögonen. Det är ett långsiktigt arbete som måste börja redan i förskolan. Därför provocerar det mig när konservativa partier viftar bort detta och betraktar det som flummigt. Ska vi någonsin komma tillrätta med våld mot kvinnor och dessutom uppnå full jämställdhet måste arbetet ske på många fronter samtidigt. Inget av könen kommer att förlora på det, tvärtom.

Det behövs män som Christofer Bergenblock som arbetar för jämställdhet i sin roll som kommunpolitiker och där finns det många områden att förändra och förbättra. Jag hoppas att fler män tar på sig ledartröjan för ett samhälle där alla, oavsett kön, är lika mycket värda och behandlas därefter.