Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingen Quick-fix för bostadspolitiken

Halländska Derome ligger i framkant, med serietillverkade, klimatsmarta koncept.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 1/12. Kommunernas socialtjänster förmedlar 25 000 lägenheter åt hushåll som saknar ekonomiska resurser att själva lösa sin bostadssituation. Det är en ökning med 250 procent under tio år.

I en rapport från LO påstås det att en barnfamilj där paret tjänar 33 000 kronor vardera, inte har råd att köpa en bostad.

Det skulle enligt Boverket behövas en byggtakt på 67 000 bostäder per år. Istället sjunker byggandet. Det senaste året påbörjades bara 37 000. Detta trots att regeringen under tre år har satsat över 11 miljarder kronor på byggsubventioner. I 243 av Sveriges 290 kommuner rapporteras att man har bostadsbrist 2018.

Ingen regering – vare sig den nuvarande eller den förra – har lyckats genomföra de reformer som behövs för att öka byggandet, att öppna bostadsmarknaden för dem som står längst ifrån och öka rörligheten så bostäder blir tillgängliga åt dem som vill flytta.

Bokrisen i Sverige fördjupas! Det får direkta följder på tillväxt och välfärd om man likt LO-medlemmarna inte kan byta jobb för att det saknas bostäder. När företag går miste om möjligheten att rekrytera den bästa personalen hindras de att växa. Studenter tvingas tacka nej till utbildningsplatser eftersom studieorten inte erbjuder små lägenheter. Nyanlända integreras sämre om de hänvisas till trångboddhet i utanförskapsområden.

Därför har vi i Centerpartiet sagt att det behövs blocköverskridande överenskommelser om bostadspolitiken och att steg måste tas mot mer marknadsanpassade hyror av den regering som förhoppningsvis tillträder snart.

Friare hyressättning i nyproducerade bostäder skulle innebära att fler hyresrätter byggs. Med fler lediga bostäder på en ort blir köerna kortare och på sikt kommer hyresnivåerna att utjämnas. I många städer krävs tio år i kö för att få tag på en bostad. Annars hänvisas man till en illegal andrahandsmarknad med ockerhyror och osäkerhet.

Den hyresreglering som vi har haft i en eller annan form sedan andra världskriget borde ha avskaffats för länge sedan. Den borde ha ersatts med en rätt för hyresgäster och fastighetsägare att själva komma överens om nivåerna, med ett fortsatt starkt konsumentskydd mot hyreshöjningar och vräkning. Skrämselpropagandan, som går ut på att vi med ett klubbslag ska införa marknadshyror och driva människor från hus och hem, saknar verklighetsförankring.

Att reformera bostadspolitiken är ingen Quick-fix. Det finns inte EN åtgärd som löser ALLA problem. Kommunerna, fastighetsägarnas-, hyresgästernas, villaägarnas- och bostadsrätternas organisationer och byggarna kan också bidra.

Halländska skogsföretaget Derome ligger i framkant, med serietillverkade, klimatsmarta koncept som gör byggandet mer kostnadseffektivt, inte är lika personalkrävande och ger oss bostäder som är billigare att bo i. Vi måste undanröja hindren och göra det möjligt för fler att flytta in i någon av dessa, eller de tiotusentals andra som måste byggas.