Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Idag måste hon passa in

Studiero i skolan är ett måste för att alla barn, oavsett förutsättningar, ska få samma chanser att lyckas.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönika 25/8. Den nyinköpta ryggsäcken är packad med pennor och sudd, håret är nyklippt och pappa ler när han släpper av henne bredvid den stora byggnaden. Det borde vara en dag av glädje och förväntningar, men istället knyter sig en hård knut i magen. Hon står kvar där en stund, iakttar myllret av spralliga barn som rör sig mot skolgården. Ljuden, dofterna, iakttagelserna och så den där nedrans lappen som skaver bak i nacken. Hon tänker att idag måste hon... Ett djupt andetag, hörlurarna i öronen och upp med volymen högt för att stänga ute andra intryck. Sen går hon mot klassrummet med bestämda steg. Det är terminens första dag. Idag måste hon passa in.

Ett par timmar senare sitter hon ihopsjunken i ett hörn och gråter tyst. Gråter över alla pennorna som hon i ren frustration kastat omkring sig i klassrummet. Hon gråter över sitt misslyckande och av skam. Gråter för att hon inte är som andra, för att kompisarna viskar och för att läraren ringt till mamma. Hon stirrar på stolen som ligger omkullvält och vill bara hem.

Skolan måste förändras. Barn har olika former och passar inte in i skolan fyrkantiga hål. Istället för att inbilla oss att alla barn är precis likadana måste vi på allvar börja bemöta varandras olikheter. Var sjätte elev klarar inte grundskolan i Sverige. Det som skulle vara inkludering har istället blivit en exkludering av de barn som behöver annorlunda än de flesta. Många barn klarar av att gå i en normalstor skola i en klass med trettio andra barn. Många barn klarar av att leka på skolgården, äta i matsalen och duscha efter idrotten. Men det finns barn som behöver något helt annat, och de barnen får aldrig glömmas bort. Ingen vill bli hemmasittare, det är skolan som skapar dem. Alla barn har rätt att lyckas i skolan, att bli sina allra bästa jag!

Alla barn behöver lugna, trygga lärmiljöer. Vissa barn behöver skolgång i en specialiserad undervisningsgrupp. Skolinspektionen har i en rapport visat att barn som går i särskilda undervisningsgrupper får betyg i fler ämnen, får högre betyg och ökad närvaro. Ändå går bara en av hundra elever i en sådan grupp. Behovet är mycket större. Om Liberalerna får förtroende efter valet kommer vi att prioritera fler speciallärare och öka antalet särskilda undervisningsgrupper.

När vi liberaler talar om vikten av ordning och reda i skolan, då tänker vi främst på de barn som har det allra svårast att ta till sig undervisningen, t.ex. elever med koncentrationssvårigheter De barn som istället för att kunna räkna i matteboken fullständigt uppslukas av ljudet från kamraten som tuggar på ett äpple eller lysröret som frenetiskt blinkar i taket blir inte hjälpta av att det är oreda i klassrummet. Alla barn drabbas när det är stökigt och dåliga lärmiljöer, men barn som behöver anstränga sig mer än andra för att fokusera är de som drabbas allra hårdast.

Studiero i skolan är ett måste för att alla barn, oavsett förutsättningar, ska få samma chanser att lyckas.

Varje misslyckad skolgång är drömmar som släcks. I Liberalernas skola får alla barn de kunskaper som krävs för att ta sig vidare i livet. Att bli sina allra bästa jag. I vilken riktning? Det bestämmer varje enskild person bäst själv. Det är grunden för liberalismen. Det är därför vi Liberaler sätter skolan först. Vilket samhälle vill du ha? Den 9 september bestämmer du.