Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani: I osäkra tider behövs stabilitet

Satsning på välfärd minskar stödet för missnöjespartierna.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Läget i omvärlden är oroligt. Det pågår flera konflikter och rekordmånga människor är på flykt. Samtidigt ser vi politiskt kaos och nationalistiska strömningar på flera håll. Vi befinner oss i ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge där USA:s president vill minska det internationella samarbetet och antyder att Europa får klara sig på egen hand i händelse av ett angrepp. Vi ser också en ökad EU-skepsis. Dessutom har hoten från extrema grupperingar som IS ökat på senare år med flera terrorattacker.

Ett land där utvecklingen ser särskilt dyster ut är Storbritannien. Där röstade de förra året för att gå ut ur EU. På senare tid har landet drabbats av flera avskyvärda terrordåd. Häromveckan hölls parlamentsval. Resultatet var nedslående. Konservativa Tories kommer att fortsätta styra landet men nu i en försvagad position med stöd av det nordirländska konservativa partiet DUP, ett parti som stödjer brexit. Resultatet är dåligt för alla oss som tror på Europa.

I en orolig tid när EU-samarbetet ifrågasätts alltmer och populismen vinner stöd behöver vi mer än någonsin ett EU som visar sig handlingskraftigt. Vi behöver också ett Sverige som styrs på bästa sätt. Jag är därför tacksam över att Sverige har en regering som leder landet i den riktning som behövs. Tillväxten är hög och rekordmånga unga har gått från arbetslöshet till jobb sedan regeringen tillträdde.

Både historiskt och sedan det senaste valet har den S-ledda regeringen visat att de även kan leda i svåra tider. Vi utvecklar landet i rätt riktning och bygger upp välfärden istället för att rasera den. Vi tror nämligen att det bästa sättet att skapa ett tryggt samhälle är en kombination av ökade resurser till polisen och ökade satsningar för att minska klyftorna. Missnöjespartier vinner ofta väljare på att rikta in sig på människors rädsla och känsla av utanförskap. Tar vi tag i sociala problem och satsar på våra unga minskar risken för att de ska välja den kriminella banan.

Svenska företag som handlar med Storbritannien väntar nu otåligt på besked om hur brexit kommer att påverka dem. Då kan vi bara tänka oss hur mycket brexit påverkar näringslivet i Storbritannien. Vi ska vara väldigt tacksamma över att vi inte befinner oss i samma situation och att det inte förs några diskussioner om ett svenskt utträde ur EU.

I en orolig tid behöver företagen inte mer osäkerhet. De måste kunna planera framåt och våga satsa. Vägen framåt är inte att lämna EU, det är istället att samarbeta mer. Det är att satsa på välfärden och att se till att fler människor får det bättre. Då kommer också stödet minska för missnöjespartierna.