Annika Bergman: Hushållningssällskapet - en modern 200-åring

Lill Böslid - en fantastisk gåva som möjliggör stor fältförsöksverksamhet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

På Hushållningssällskapet Hallands kontor på Lilla Böslid och Agrocenter har semesterlugnet infunnit sig. Men för fältförsökspersonalen är det en intensiv tid. Idag räknas ax på försöksrutor med höstvete av sommarjobbande ungdomar. Innan sommarens lättjefullhet tar över vill jag lyfta ett ämne som ligger nära hjärtat och berätta om fenomenet Hushållningssällskapet, en tvåhundraåring med ett så omöjligt namn att det åter blivit modernt.

Hushållningssällskapen har en viktig utvecklande roll för landsbygden, de finns runt om i hela Sverige, tillsammans har vi drygt 900 anställda. Organisationen är en udda existens i det moderna näringslivet, en oberoende medlemsorganisation vars stadgar hanteras av regeringen. Större delen av verksamheten är delvis skattebefriad och vårt uppdrag är kort och gott att göra landsbygden framgångsrik.

ANNONS

Under de senaste seklen har en enorm produktivitetsutveckling skett inom lantbruket, det har vi bland annat Hushållningssällskapen att tacka för, fältförsök och kunskap förmedlad via rådgivning har varit betydelsefullt. Ska man peka på en avgörande faktor för att vi alla inte längre behöver vara bönder, så är det just den framgångsrika växtförädlingen.

När ni ser en modern tröska i höst ska ni veta att det finns nästan lika mycket teknik i den som i en helikopter. Digitaliseringen och AI har nått lantbruket, smart teknik kollar hälsan på korna som mjölkas av robotar. Med hjälp av drönare kan bladmassan i grödorna beräknas och insatserna sker därefter. Det är komplext att vara just företagare inom lantbruk, jag träffade Danske Banks lantbrukschef i Köpenhamn, han beskrev det så här; ”ett lantbruksföretag med ca 10 anställda motsvarar en tiofalt större tillverkningsindustri i utmaningen som företagare. Du ska kunna ekonomi, biologi, teknik, logistik, HR, administration för EU, miljö för företaget är tillståndspliktigt, du ska ha affärssinne och praktiskt handlag. Dessutom bor du på jobbet.” Vilken utmaning!

På mitten av 80-talet donerades gården Lilla Böslid strax utanför Halmstad till Hushållningssällskapet av änkefru Ellen Larsson. En fantastisk gåva som möjliggör en stor fältförsöksverksamhet, demoodlingar, våtmarkspark och en fantastisk kontors- och evenemangsmiljö.

ANNONS

Jag brukar beskriva oss som en utförarorganisation, vår roll är att göra andra bra. Då måste det finnas en inre organisationskultur där vi gör vi gör varandra bra. Eller som min vän Anneli Andelén säger; ”det räcker inte att passa bollen, det är ditt ansvar att den hamnar på rätt fot också”.

På Hushållningssällskapet Halland finns hög kunskap och stor verksamhet inom vatten, våtmark, och miljö. Vi har duktiga rådgivare i företagsutveckling, växtodling, biogas, klimat, småskalig energi och trädgårdsodling och en stor del av verksamheten drivs i projektform. Till hösten drar vi tillsammans med Regionen och aktörer som till exempel Matgillet, TEK, Envolve och LRF igång arbetet med det som ska bli ett grönt kluster, en samverkan som ska bidra till att utveckla livsmedelskedjan i Halland. Det gäller att vara relevant i sin tid, annars blir man inte tvåhundra år som organisation.

ANNONS