Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Axel Storckenfeldt
Bild: Axel Storckenfeldt

Helena Storckenfeldt: Helena Antoni: Regeringens nya kassako – verkningslös plastskatt

Ytlig populism snarare än resultatinriktad miljöpolitik verka ligga till bakom regeringens förslag om straffskatt på plastpåsar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

I Sverige är vi duktiga på att ta hand om vårt avfall. Vi lägger det inte på hög, vi gräver inte ner det och vi låter det inte flyta ut i haven. Istället förbränns det och blir fjärrvärme som går ut till våra hushåll. Från början till slut är vi ”bäst i klassen” och andra länder ser upp till vår avfallshantering. Ändå blir det nu dags för regeringens nya miljöräddare – ”skatt på plastbärkassar”. En plastpåse på ICA kommer kosta dig 7 kronor. Men vad gör väl det, det är ju för miljöns skull, eller?

När det kommer till vilken kasse du väljer i butiken så spelar det egentligen ingen roll, alls. Förvånad? Trodde du att du gjorde en insats för miljön genom att ta med dig dina egna kassar hemifrån? Tyvärr inte. Många studier senare, bland annat från Danska miljöstyrelsen, vet vi att det egentligen inte gör någon skillnad för miljön vilken påse du väljer. Det som faktiskt spelar roll är vad du gör med påsen när du fått hem varorna. En ekologisk bomullspåse måste användas hela 20’000 gånger innan den blir mer miljövänlig än en plastpåse, en papperskasse måste användas 43 gånger. Plastpåsen har dock fått ett dåligt rykte eftersom den inte bryts ner och därför orsakar skada för djurlivet om den dumpas i skogen eller havet, så låt bli att slänga den i naturen.

Det är oerhört svårt att på ett rimligt sätt jämföra olika sorters påsar. Alla har sina för- och nackdelar. Det handlar främst om vad du gör av påsen när du anser den vara förbrukad som spelar roll. Som tidigare nämnt så är det inte svenska plastpåsar som flyter runt i haven. De påsarna kommer främst från Asien.

Varför har då regeringen valt att beskatta just plastpåsar? Tanken är att skatten ska falla på tillverkare och importörer men sanningen är att regeringen återigen vill införa en skatt som enbart betalas av konsumenterna. Regeringen hävdar att det handlar om att vi ska nå EU:s mål om 40 plastpåsar per person och per år och att vi på så sätt ska rädda miljön. Men, det var ju inte svenska plastpåsar som flöt runt i haven? Sanningen är att det är ytterligare ett sätt för Magdalena att täppa luckorna i regeringens skenande budget och få det att låta som en god gärning.

Varför adresserar inte regeringen de verkliga miljöproblemen? Varför envisas de med satsningar på elcyklar, plastpåsar och ”klimatkliv” som alla dömts ut av forskare? Kan det var så att det är populistiskt mer gångbart att prata om plastpåsar än utsläppsrätter? Klimatet är ett globalt problem som måste lösas globalt och inte med lokal populism och verkningslösa skatter förklädda till klimatsatsningar.

Så kan någon snälla förklara för mig varför min påse från Hemköp som blir fjärrvärme ska kosta mig sju kronor? Ibland blir det extra tydligt när MP fått vara med och bestämma lite. Det är då den riktiga ”plastpopulismen” kommer fram.