Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ola Johansson, riksdagsledamot (C)
Ola Johansson, riksdagsledamot (C)

Ola Johansson riksdagsledamot (C): Heja hela Sverige!

Ett ödesdigert slutspel närmar sig. Inför finalen den 9 september finslipas formen och de fasta situationerna tränas in.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Fotbollsfeber råder i landet där ”laget före jaget” är så djupt rotat och personifieras med de båda kaptenerna Granqvist och Andersson. Ingenting kan som fotbollen ge så mycket gemenskap och skapa så mycket konflikter. Inne på plan finns 23 starka viljor, men i slutändan är det bara en som bestämmer – domaren. Ingen demokrati där, bara regler som ska följas och tolkas, lika för alla. Oavsett nivå är det den mänskliga faktorn som besluten på plan ska baseras på, inget annat.

Ett annat ödesdigert slutspel närmar sig. Inför finalen den 9 september finslipas formen och de fasta situationerna tränas in. Ett enda misstag kan bli ödesdigert. Vad som ser ut att vara omöjliga övertag kan hämtas in om uthålligheten och viljan finns där. Det gäller att vara offensiv, utan att bli dumdristig. Att inte hålla igen, utan spela med känsla och övertygelse om det som är rätt. Risken för ojusta kapningar är överhängande, speciellt när spelarna är trötta och det blir irriterat på plan. Då hjälper det inte ens att dela ut röda kort. Det värsta som kan hända är väl att publiken tröttnar och stannar hemma på matchdagen.

De spelare som konsekvent ligger på gränsen till det tillåtna och som vid minsta beröring faller pladask blir lätt populära och får sympati, vilket kan förändra matchbilden snabbt om vi inte är tillräckligt uppmärksamma. Ivrigt påhejade av sin välorganiserade klack har dom redan fått andra lag att backa hem och anpassa sitt spel efter deras taktik. Det är inte bra för sporten och är i längden skadligt för Sveriges möjligheter framöver, om inte spelare från andra lag får bytas in och visa vad de går för i blågul dräkt.

Politiken har liksom fotbollen också sin trollsvans av huliganer som inte drar sig för att bruka och ge uttryck för det våld som reglerna på plan är avsedda att hindra. Så till den grad har matchbilden förändrats att den som på goda grunder vill kritisera enstaka prestationer medverkar till att hat och rasism sprids på sociala medier, trots att det inte är avsikten. Fulspelet har gått så långt ut att det måste bemötas, av våra killar på det sätt som gjordes för playmakern Jimmy Durmaz i fotbollslandslaget och som vi måste göra för Annie Lööf och andra starka kvinnor inom idrott och politik.

Under parollen ”FRAMÅT” gör Centerpartiet avspark för ett öppet, fritt och jämställt samhälle, där varje individ räknas oavsett härkomst och där vår spelidé bygger på att alla är med. Även om målvakten Annie (med förflutet mellan stolparna i IFK Värnamo) är en viktig person så är bredden avgörande för om det ska bli framgångar. Vi tror på vår taktik men tar inte ut segrar i förskott, för även i politiken är det resultatet som räknas.

På tisdag gäller det och som alltid när vi möter Schweiz i någon idrottstävling är det bra, eftersom omvärlden då påminns om att det är två små, men helt olika nationer som spelar.