Hög tid ta emot blod från homosexuella

Varje gång jag besöker blodcentralen för att lämna blod är de så tacksamma. Inte så konstigt, det går åt över tusen blodpåsar per dag i den svenska vården. Antalet blodgivare i Sverige är 209 000, vilket motsvarar ungefär tre procent av befolkningen. Man skriker efter nya blodgivare, men samtidigt tar man inte emot alla som vill och skulle kunna ge.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Män som har sex med män får, enligt Socialstyrelsen, för att kunna ge blod vänta i ett år, ett beslut som fattades 2010. Det är i praktiken ett förbud för denna grupp att lämna blod. Det kräver att man lever i celibat, vilket är helt orimligt att kräva i ett modernt land.

Man förutsätter att homosexuella är promiskuösa och en risk för den som ska ta emot blodet. Det känns som en fördomsfull rest från 80-talet och borde varit ändrat för länge sen.

I praktiken är det en regel som gäller sexuell läggning, när den i stället borde gälla sexuellt risktagande. Många homosexuella lever i långa förhållanden och är gifta. Regeln bygger på fördomen att alla homosexuella hänger på bastuklubbar och byter partner stup i kvarten.

ANNONS

En organisation har bildats för att ändra på detta. Den heter Regnbågsblod och har också har en stiftelse, Regnbågshjärtan, som stödjer forskning kring hbtq-frågor. Regnbågsblod lyfter fram att det är det sexuella risktagandet som borde vara i fokus.

Det är egendomligt att frågan kring homosexuellas möjligheter att lämna blod verkar vara känslig. Att hitta rätt information på Geblod.nu är nästan omöjligt, och även på Socialstyrelsens hemsida får man leta. När frågan tas upp i sociala medier är förvåningen stor hos dem som kommenterar att homosexuella inte får lämna blod.

Politiker måste trycka på och kräva av Socialstyrelsen att modernisera bestämmelserna. Tre månaders karens efter sexuellt umgänge med en ny partner bör vara en rimlig tid för alla, oavsett sexuell läggning. Blodet testas alltid och det finns därför ingen risk att blodet ska medföra smitta. Det skulle i så fall kunna gälla från vem som helst.

Prideveckan som infaller nu är en bra tidpunkt att driva denna fråga. Det behövs mer blod, det behövs därför fler blodgivare, det är redan en hög säkerhet på blodcentralerna. Så vad väntar beslutsfattarna på?

ANNONS