Agneta Börjesson,
Agneta Börjesson, Bild: Annika Karlbom

Gräsmattor och blomsterängar

Jag ser fram emot att kunna plocka blommor utmed vägkanter igen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

För en dryg månad sedan var det den biologiska mångfaldens dag. I riksdagen fick vi i Miljöpartiet besök av SNF som dels höll en föreläsning på temat och dels lät oss bygga ett litet bihus av smala bambupinnar. Mitt lilla bihus har jag hängt upp bland syrenbuskarna bakom huset. Bihuset är till för bin som lever ensamma och inte sticks. Men som är fantastiska pollinerare. Jag går ibland ut och tittar till det lilla bihuset och i morse upptäckte jag att en av ingångarna har täckts för. Ett bi har flyttat in och lagt ägg och sedan täckt hålet. Ett bi som snart blir fler som bin som kommer att ha ett härligt liv i min trädgård.

ANNONS

Dessvärre hotas många biarter av utrotning eftersom vi tar bort alltfler bra platser för dem. Ljunghedar, diken och ängsmarker var tidigare vanliga och de arter som trivdes där blir alltmer sällsynta i takt med att landskapet förändras. Och våra välstädade och krattade trädgårdar minskar möjligheter för många insekter och fåglar att hitta boplatser och mat. Även miljögifter påverkar.

Vetenskapsradion har nyligen rapporterat om ett projekt där forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet vill byta ut gräsmattor mot ängar i städer. 80 procent av grönytorna i de svenska städerna består av gräsmattor. Något som kräver underhåll utan att ge någon större biologisk mångfald. Därför vill de se vad som händer om man byter fler gräsmattor mot ängar för att spara pengar och resurser och inte minst öka den biologiska mångfalden.

Regeringen vill uppmuntra den här typen av satsningar på stadsgrönska och ekosystemtjänster i stads- miljöer och har gett Boverket pengar som kommuner kan ansöka om. Göteborg har varit tidiga med att söka pengar. De har redan startat anlägga tre stycken blomsterängar. I Kungsbacka har Miljöpartiet nyligen fått igenom en motion på samma tema men där man vidgar ansvaret till ytor nära fastigheter utmed gator, parker och skogar mm. Jag ser verkligen fram emot att kunna plocka blommor utmed vägkanter igen. Kungsbacka är ju en kommun i stark förändring som växer och från att knappt haft mer än några kvarter stadskärna så håller kommunen på att bli en stad. Och varje stad behöver gröna stråk som kan ge rekreation och liv till staden och de som bor där.

ANNONS

Miljöpartiet och Centerpartiet anordnar tillsammans ett seminarium om biologisk mångfald strax innan skolstart, den 16 augusti på biblioteket i Halmstad, 18-20. Då kommer kunniga föreläsare tillsammans med riksdagskandidaterna för de två partierna att prata. Det är bra att frågan får en plats i valrörelsen. För utan bin och humlor blir det svårt att få mat och växtlighet. Men fram välkomnar jag gärna fler bin flyttar in i min trädgård.

ANNONS