Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Linnea Hylén: Genomskåda det illvilliga

Om Sverige ska hålla gränsen mot påverkansförsök måste alla medborgare visa motståndskraft.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Om en månad går Europa till val. Valrörelsen har börjat och inom kort kommer städerna vara affischerade med politiska budskap. Valrörelsen är emellertid än så länge mer synlig på sociala medier än på gatorna. Den digitala valrörelsen kommer bli en viktig faktor både för valdeltagandet och röstfördelningen. Därför är det inte konstigt att mörka krafter kan tänkas utnyttja internet för sina tvivelaktiga syften.

Enligt regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, går det inte att utesluta att främmande makt kan tänka sig påverka EU-valet. MSB uppmanar nu alla myndigheter att hålla ett vakande öga över misstänkta påverkansförsök. Det är med bakgrund i valen i USA och Frankrike, liksom de senaste årens IT-attacker och ”fake news” som MSB sänder ut varningen.

Trots att uppmaningen i första hand riktar sig till den offentliga sektorn kan allmänheten med fördel ta till sig budskapet. Till syvende och sist är det vi väljare som är målet för främmande makts påverkansoperationer. Myndigheter och media har ett viktigt uppdrag att spräcka hål på lögnerna, men det gör föga mycket om inte allmänheten tar del av och tror på granskningarna.

Om Sverige gemensamt ska hålla gränsen mot främmande makts påverkansförsök måste alla medborgare visa motståndskraft genom vaksamhet och källkritik. Om vi alla tänker källkritiskt innan vi delar nyheter kan vi effektivt undvika att (o)medvetet gå främmande makts ärenden. Påverkansoperationerna blir inte framgångsrika så länge vi inte tillåter oss bli antagonistens nyttiga idioter.

EU-valet är till skillnad från våra nationella val mindre uppmärksammade i både media och hos gemene man. Allt färre har gedigen kunskap om EU som helhet liksom valets politiska skiljelinjer. Vår okunskap är den största sårbarheten för Sveriges motståndskraft emot påverkansoperationer. När vi saknar grundläggande kunskaper om ett fenomen kan främmande makt desto enklare fylla vakuumet med vilseledande och falska budskap. Utan fakta och källkritiskt tänkande saknar vi verktygen att identifiera och desarmera operationernas illvilliga syften.

Om en månad går Europa till val för att sätta inriktningen för de kommande åren. Nästa mandatperiod kommer vara avgörande för att tackla våra globala utmaningar att stävja klimatförändringarna och utveckla demokratin i och utanför Europa. Om EU fortsatt ska stå upp för frihet och allas lika värde måste vi få möjlighet att göra ett medvetet och förnuftigt val, utan fientlig påverkan från främmande makt. Vi alla bör kunna undvara en timme för att läsa på inför valet den 26 maj. Det är en liten, men avgörande handling för att stärka vår demokrati.

Linnea Hylén