Gör omtag av vårt boende

Svensk bostadspolitik borde vara betjänt av ett rejält omtag.

ANNONS
|

Det finns skatter som går att undvika. Den nya skatten på vitvaror kan man undvika genom att inte köpa till exempel en ny tvättmaskin. Och bilskatten slipper man om man säljer bilen. Då slipper man dessutom bensinskatten. Och reavinstskatten på den ägda bostaden slipper man också om man bor kvar i den alldeles för stora bostaden när man börjar bli till åren.

Just det senare är emellertid ett problem. Den blir en rejäl stoppkloss på bostadsmarknaden när äldre som vill flytta inte har råd. De som köpte en villa på 70- eller 80-talet har naturligtvis fått se en ordentlig värdetillväxt. Den skall naturligtvis beskattas. Det är inte det som är problemet. Det är hur skatten tas ut.

ANNONS

Det var när fastighetsskatten avvecklades som KD drev igenom att reavinstskatten skulle höjas från dåvarande 20 procent till 30. Dessutom skärptes reglerna för uppskov.

I en undersökning från Fastighetsbyrån som redovisas i Svenska Dagbladet (3/7) säger fyra av tio att man funderat på att flytta det senaste året. Men 30 procent av dem svarar att man bor billigt idag. I storstadsområdena upplever 14 procent reavinstskatten som ett problem. Av de som bor stort är siffran 19 procent. Den som köper en mindre lägenhet får dessutom rejält högre driftskostnader. Så varför flytta?

”Bristen på omsättningen av bostäder är ett av de stora problemen med bostadsmarknaden idag”, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till SvD. Och, säger hon: ”Politikerna har ett stort ansvar att påverka reglerna för att få så bra omsättning som möjligt på bostadsmarknaden och där har man varit väldigt flat”.

När ”alla” talar om att det byggs för lite och att bostadsmarknaden är för stel är det förvånande att så lite händer. Här borde man väl kunna komma överens över blockgränser. ”Ja, men jag är inte optimistisk och framförallt inte innan valet. Men det finns saker att göra som att ta bort reavinstskatten och göra det lönsamt för bolagen att bygga enkla bostäder och bygga infrastruktur så att folk kan pendla. Men det behövs vilja och nu har vi en svag regering, svag opposition och ett val”, säger Annika Winsth till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Att hon själv förordar ett återinförande av fastighetsskatten är ingen nyhet. De flesta ekonomer har en logisk förklaring; människor, företag och kapital är rörliga. Det är inte bostäder.

Svensk bostadspolitik borde vara betjänt av ett rejält omtag. Man borde fråga sig vad som egentligen är orsaken till att vi har brist på bostäder, varför man har behövt införa amorteringskrav och bolånetak. Precis som vi har en försvarsberedning som diskuterar det framtida försvaret borde vi kanske ha en ”bostadskommission” som tar bostadsfrågorna på allvar. Det borde väl inte vara så svårt att enas om.

ANNONS