Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet nominerar kandidater till EU-valet 2019, Fredrick Federley är toppkandidat. Bild: Christine Olsson/TT
Centerpartiet nominerar kandidater till EU-valet 2019, Fredrick Federley är toppkandidat. Bild: Christine Olsson/TT

Fredrick Federley: Fredrick Federley: När Strasbourgs julmarknad står öde

Vi måste agera där vi kan göra skillnad. Förutom att EU:s yttre gränsbevakning måste bli starkare måste EU och medlemsländerna samarbeta bättre för att spåra möjliga terrorister i ett tidigt skede, så att vi bekämpar all form av radikalisering.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

I veckan var det återigen dags för ett möte i EU-parlamentet i Strasbourg. Som alla Strasbourg-sessioner har det varit en vecka fylld med debatter och mängder av beslut som har fattats. Men mitt i gick det galet. När parlamentet höll på att runda av i tisdags kväll, hände det som inte fick hända. En terrorattack skedde i staden, tiotals meter från där jag och min personal befann sig. I skrivande stund har tre personer dött och mer än tio är allvarligt skadade.

De senaste åren har jag varit i närheten av tre olika terrorattacker. I Bryssel 2015, där man sprängde bomber i flygplatsen och tunnelbanestationen Maalbeek. I Stockholm 2017, där Rakhmat Akilov tog en lastbil och kallblodigt mördade fem människor och skadade många fler på Drottninggatan. Och nu under tisdagskvällen i Strasbourg 2018. Mitt på julmarknaden som besöks av många, många tusen personer. Ibland råkar man vara på fel plats vid fel tillfälle. Jag hann in en restaurang där jag sedan blev inlåst då gärningsmannen fortfarande var på fri fot. Samtidigt dundrade polisbilarna förbi med blåljus och sirener. På ett slag blev Strasbourg, som är den självutnämnda huvudstaden för julen, avspärrad och barrikaderad. EU-parlamentet stängde ner tills sent in på natten.

Det öppna samhället ställdes än en gång inför en terroristattack. Varje gång detta händer kommer det som en överraskning. Varje gång det händer gör det mig bedrövad. Många människor, i Sverige och runt om i Europa, är rädda för fler attacker. En rädsla som är helt befogad, även om vi måste komma ihåg att de i Europa som dör av terror fortfarande är få.

Vi måste agera där vi kan göra skillnad. Förutom att EU:s yttre gränsbevakning måste bli starkare måste EU och medlemsländerna samarbeta bättre för att spåra möjliga terrorister i ett tidigt skede, så att vi bekämpar all form av radikalisering. Vi behöver öka kunskapen om hur radikalisering fungerar samt vad som krävs för att få stopp på problemet. Långsiktigt behövs också lösningar som bryter utanförskapet, som inte sällan är en anledning till radikalisering och extremism.

Såhär dagarna efter attentatet är stämningen dämpad i Strasbourg, och stora delar av staden är fortfarande omringad av polisen. Jag har en så delad uppfattning om Strasbourg. Jag hatar att åka hit. Samtidigt är staden är så vacker och så levande. Men nu är den öde. Detta är vad förövaren vill. Detta är vad skräcken vill. Detta är vad hatet vill. Med största sannolikhet kommer staden att resa sig igen och återgå till sitt normala. Julmarknaden stängde tidigt i år. Jag hoppas att gatorna fylls igen. Jag hoppas att julmarknaden öppnar igen. För vi får aldrig låta rädslan ta över.