Fakta och åsikter om Arbetsförmedlingen

De neddragningar som sker nu är beslutade sedan länge. Skyll inte på reformer som ännu inte sytts ihop.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vänsterpartiets partiledare skräder inte orden:

”Centerpartiets och regeringens kaosavveckling av Arbetsförmedlingen börjar få effekt på allvar. Dra i nödbromsen innan det är för sent!”.

Jonas Sjöstedt är kritisk mot det som händer inom Arbetsförmedlingen och påstår att det är Januariavtalet som nu genomförs.

Den reform som ingår i Januariavtalet har dock inte ens inletts. Det vet så klart Jonas Sjöstedt. Ändå matar han de populistiska strömmar som älskar ”skandaler” och som struntar i att de inte är sanna. Som tycker att det är för jäkligt ändå.

Påståendet att det som nu händer inom Arbetsförmedlingen är att reformen i Januariavtalet genomförs behöver motsägas mycket tydligare och det är märkligt att det inte markeras mer i nyhetsinslagen.

ANNONS

Märkligt är också alla partier som nu vill värna Arbetsförmedlingen som den är. Det var inte länge sen i stort sett alla partier var överens om att den inte fungerade och att genomgripande åtgärder behövde göras.

Jonas Sjöstedt bidrar nu till mytspridningen om att det som händer är på grund av reformen när det i själva verket snarare är ett tecken på orsaken till att reformen behövs.

Enligt Arbetsförmedlingens egna siffror lyckas man bara hjälpa drygt 5 procent av de arbetslösa. Många arbetsgivare ser inte ens Arbetsförmedlingen som ett alternativ när de behöver rekrytera. Allmänhetens förtroende för myndigheten är nära noll.Klart att något måste göras.

De neddragningar som sker nu är beslutade sedan länge och när M/KD-budgeten klubbades igenom i riksdagen minskade anslagen vilket självklart påverkar situationen. Kritik har riktats mot Arbetsförmedlingens ledning och generaldirektören, Mikael Sjöberg. Han kommer också att sluta när hans förordnande går ut nästa år.

Mycket av dagens debatt startades av honom när han angav Januariavtalet som orsak till beslutet att lägga ner 130 kontor. Detta trots att reformen inte ens var formulerad då. Det är den som sagt fortfarande inte. För ett par veckor sedan lämnade Arbetsförmedlingen en 350 sidor lång rapport som ska ligga till grund för den reform som nu ska sys ihop enligt direktiven i Januariavtalet. Först 2021 ska nya Arbetsförmedlingen vara på plats och reformen ska införas stegvis.

ANNONS

Den kritik som nu förs fram om att tidsplanen är för tajt beror på att läget är som det är nu och att man inte är redo för en stor omdaning. Förespråkarna för reformen menar att det är just därför behovet av en genomgående reform behövs och måste påbörjas så fort som möjligt.

Det är självklart politiska krafter bakom denna styrning av debatten. Här har medierna sin kanske allra viktigaste uppgift: att reda ut vad som är sant och relevant. Inte bara förmedla olika sidors åsikt eller teorier om vad som händer och varför utan räta ut vad som är fakta och vad som är åsikter.

ANNONS