Försämra inte för pensionärerna

Självklart bör det finnas möjlighet att välja olika strategier för de pengar som placeras i premiepensionen.

ANNONS
|

Krönikan 5/9. Ska de som inte gör ett aktivt val i pensionssystemet få det sämre i framtiden? Så enkelt kan frågan formuleras när framtiden för premiepensionsdelen i pensionssystemet diskuteras och ett utredningsförslag kommer att läggas fram om att slopa den Sjunde AP-fondens Såfa-fond.

Först en liten påminnelse om det statliga pensionssystemet. Det är i grunden ett kedjebrev, dagens inkomsttagare betalar pensionen för dagens pensionärer. De kommer sedan förhoppningsvis att få sin pension betald av framtidens inkomsttagare. I det nuvarande pensionssystemet finns också en liten del som innebär att dagens inkomsttagare faktiskt betalar till sin egen pension – Premiepensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av lönen i premiepension, pengar som du som individ själv kan placera. För den som inte gör något val placeras pengarna i statliga sjunde AP-fondens Såfa-fond.

ANNONS

Frågan är vilken inriktning en sådan fond ska ha. Enligt Dagens Nyheter kommer Stefan Lundbergh, som fått i uppdrag att se över premiepensionssystemet, att lägga förslag om att ändra inriktningen för icke-väljarna.

Dagens system bygger på att icke-väljarna får en produkt som liknar den som en välinsatt person med goda kunskaper skulle välja för sitt pensionssparande. Det betyder att det är en hel del placeringar i aktier och att man till och med arbetar med hävstång – det vill säga att utvecklingen på aktieplaceringarna får en extra skjuts, både upp och ned. Det innebär att möjligheten både till vinst och förlust ökar.

Stefan Lundbergh vill istället ha ett system som snarare liknar en gammaldags pensionsförsäkring, där målsättningen är att inflationssäkra investeringen istället för att försöka få så hög avkastning som möjligt. Med tanke på att den stora delen av den allmänna pensionen har just den försiktiga strukturen, med pensionsrätter som räknas upp med den ekonomiska utvecklingen, känns det inte nödvändigt.

Självklart bör det finnas möjlighet att välja olika strategier för de pengar som placeras i premiepensionen, så att den som inte vill ta risker eller har andra önskemål om placeringsinriktning kan välja det. Men systemet måste ändå vara sådant att den som inte kommer sig för att välja inte straffas med ett sämre alternativ. Det rimliga är att alternativet för de som inte väljer utformas för att öka möjligheten till en högre avkastning, till en rimlig ökning av risken.

ANNONS

Idag får de som inte väljer ett bra alternativ, så bra att det säkert även är många med både kunskap och intresse för penningplaceringar som efter aktiva överväganden har gjort valet att inte välja.

Visst har det funnits brister med premiepensionssystemet, främst i form av olika oseriösa försäljare och oseriösa fondförvaltare. Vad som däremot fungerat bra är alternativet för den som inte valt. Att ändra inriktningen till en mer försiktig strategi skulle faktiskt försämra för pensionärerna.

ANNONS