Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Agneta Börjesson, Bild: Annika Karlbom
Agneta Börjesson, Bild: Annika Karlbom

Agneta Börjesson riksdagsledamot (MP): Extremväder och valrörelse

Jag hoppas därför på att fler i denna valrörelse vill att Halland och Sverige ska bli ett land som driver på den globala utvecklingen mot en fossilfri framtid,

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 11/8. Sommaren har varit en rekordsommar med värme, torka och bränder som satt vår krisberedskap på prov. Forskningsrapporter visar hur akut frågan om klimatet är. Men jag känner ett starkt behov av att sprida lite jävlar-anamma. Visst kan vi klara klimatkrisen! Svåra utmaningar är ju det människor hanterar hela tiden. Och visst borde vi vara beredda att axla denna utmaning för våra barn och barnbarn!

Frågan är både global och lokal och påverkar allas våra liv. Vi kommer alla att behöva göra större förändringar i vår egen tillvaro men hur mycket har vi inte redan gjort? Jag misstänker att många redan glömt den där oljepannan som fastighetsägaren eller vi själva bytte ut. Det var en stor investering men visade sig spara pengar i längden. Många sopsorterar, äter mindre kött eller har satt upp solceller på taket, ersatt en del bilresor och beslutat sig för att minimera sitt flygresande. Världen har också visat att den klarar att samarbeta om globala miljöproblem-minns ni frågan om freoner som hotade att förstöra det ozonlager som skyddade jorden? Trots alla olyckskorpar så fasades de flesta av freonerna ut och ozonlagret återhämtar sig.

Miljöpartiet har i regeringen satt ett av världens mest ambitiösa klimatmål. Vi har gjort minskade utsläpp till en lag för att säkerställa att framtida regeringar styr mot målet. Dessutom har vi den största budgeten för klimat och miljö någonsin.

Miljöpartiet har drivit igenom starka styrmedel i regeringen. Ett bonus-malus-system för fordon (miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp premieras med en bonus, och bensin- och dieseldrivna fordon med högre utsläpp får förhöjd fordonsskatt). Klimatklivet (investeringsstöd till klimatsmarta åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid på lokal nivå) och Bränslebytet (ett lagförslag där oljebolagen från och med 2018 måste börja blanda i biodrivmedel i bensin och diesel). Tack vare detta är Sverige nu nära att nå de tuffa klimatmål som vi har fått igenom i riksdagen: att utsläppen i Sverige ska minska med 70 procent till 2030.

Allt detta har Sverige alltså redan gjort men det kommer inte att räcka. Vi behöver bli helt fossilfria redan 2030. I våras presenterade Miljöpartiet ett klimatpolitiskt program, Klimatfärdplanen, med över 140 förslag som kan minska utsläppen ytterligare. Miljöpartiet är det enda riksdagsparti som har svar på hur Sverige ska leva upp till Parisavtalet och de mål som riksdagen har bestämt.

Idag var jag inne på SMHIs hemsida för att åter titta på de scenarier som finns för Halland om klimatförändringarna får fortgå. Det är skrämmande läsning med både fler dagar av torka men också fler dagar med översvämningar. Och även om växttiden utökas och behovet av uppvärmning minskar så kommer vädret att ställa till det för fler.

Jag hoppas därför på att fler i denna valrörelse vill att Halland och Sverige ska bli ett land som driver på den globala utvecklingen mot en fossilfri framtid, där det är lätt att ladda elbilen eller cykeln, där tågen går i tid och snabba tåg knyter ihop landet med snabbtågen i Europa. Ett land där näringslivet och den tunga industrin går före och visar vägen med ny fossilfri teknik och där konsumtionen ställs om till hållbara mönster.