Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): EU borde anta britternas utmaning

Britterna kommer bli vassa konkurrenter till EU i kampen om jobb och investeringar. Den politiska ambitionen för Boris Johnson är att Storbritannien ska bli bäst i Europa på business.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Får man inte tillräckligt förmånliga villkor i avtalen med EU, så kommer man göra allt man kan för att ta marknadsandelar från EU. Den brittiska regeringen har därför lanserat förslag om lägre skatter, minskad regelbörda och gynnsammare villkor för utländska investeringar. Det man förlorar genom Brexit ska tas igen genom ett omtag runt företagarpolitiken.

Den här inriktningen möts av många EU-ledare och politiker i Bryssel med skepsis och oro. Att Storbritannien skulle kunna konkurrera genom färre kostsamma regleringar och mindre krånglig byråkrati vore inte rättvist, menar de. EU:s direkta reaktion är förfäran över att man inte får en jämn spelplan. Jag tänker tvärtom. Storbritanniens kaxiga och ambitiösa målsättning för företagsklimatet är något av det bästa som kan hända Europa just nu.

Under alldeles för lång tid har frågan om företagarnas villkor lyst med sin frånvaro på EU:s politiska agenda. Det har gett avsevärda negativa konsekvenser. Jämfört med andra stora ekonomier i världen underpresterar EU rejält. Politiken har varit för lat och bekväm och man har saknat den tävlingsanda som behövs för att bli framgångsrik. Jag tror och hoppas att Brexit ska få Europas politiker att vilja bli vinnare i den globala konkurrensen.

Missförstå mig rätt. Brexit är och förblir en dålig idé för såväl Storbritannien som EU. Men ett mynt har som bekant två sidor. Det finns positiva spiraler som Brexit kan sätta igång. Om vi ska tro Boris Johnson och den brittiska regeringen, så kommer Storbritannien att lägga i högsta växeln för att stärka sitt företagsklimat. Det borde få fart på EU också. Alternativen för EU inför den här situationen är antingen att försöka hålla tillbaka Storbritannien, eller att anta utmaningen och själva sjösätta ett kraftfullt reformpaket för bättre företagsklimat. För mig är det helt självklart att vi borde göra det senare.

EU borde välkomna Storbritanniens höga ambitioner och anta utmaningen. De kommer vara en väsentlig handelspartner till oss och det sämsta vi kan göra vore att isolera dem. Går det bra för dem, så är förutsättningarna bättre för oss. Kan de stärka sitt företagsklimat, så kan vi det också. Om Storbritannien vill bli ett företagsparadis ska inte EU hindra dem, vi ska gå före dem.