Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani: Ett ytterst märkligt år

Att ta på sig clownmasken för att skrämmas och förstöra är fullkomligt oacceptabelt och ren idioti.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Som om inte 2016 redan var ett ytterst märkligt år, med en surrealistisk Trump i den amerikanska presidentvalsspurten, terrorattacker mitt i Europa och en fullkomligt uppskruvad debatt om allt från Dylan-män till handskakningar här i Sverige. Rysk infiltration av Sverigedemokraterna och antisemitism inom samma parti.

Dessutom vidriga krig som skördar ofattbart många offer. Och så alla döda kändisar förstås. Prince och Bowie. Skådespelaren Alan Rickman och författaren Umberto Eco. Våra svenska artister Freddie Wadling, Olle Ljungström, Lasse Flinkman och Josefin Nilsson. Och författarinnan Bodil Malmsten. Det var som sagt var redan skruvat. Och då klev clownerna in på scen.

Under hösten har amerikanska medier rapporterat om incidenter där personer i clownmasker uppträtt hotfullt. Den senaste veckan har hysterin också nått Sverige. I Varberg ska en ung man ha blivit knivhuggen av en clownutklädd person. I Påskbergsskogen ska en ung kvinna ha blivit jagad av en clown. I Hylte skrämdes små barn av en clown och i Skara blev en åttaårig pojke så rädd för en utklädd person utanför huset att han hoppade ut genom fönstret. I Tibro var det i stället två clowner som själva blivit misshandlade.

Onda clowner är inget nytt. Ett av de tidigaste verken med en ond clown är 1800-tals operan ”Pajazzo” av Ruggero Leoncavallo. I operan blir clownen våldsam. Mest känd för dagens publik är kanske ändå Jokern från Batman, särskilt i Jack Nicholsons tappning. Eller rysaren ”Det” av Stephen King. Clownen är tacksam som skräckobjekt, en skurk som vill skada andra med ett leende på läpparna.

I stämningsläget som råder blir det lätt till en ond spiral. Polisen, som fått ta emot många clownlarmsamtal, varnar nu för att det hela kan komma att urarta i mer våld. Det kommer rapporter om att självutnämnda medborgargarden utrustar sig med tillhyggen. Flera har varit utklädda.

När verkligheten känns lite väl snurrig är det viktigt att samhället och vi vuxna agerar ansvarsfullt. Vi får inte trissa upp stämningen. Annars riskerar vi att medverka till att skräckepidemin förvärras. Även medierna spelar en viktig roll. De måste ha is i magen. Klatschiga ingresser och krigsrubriker lockar, men de får också konsekvenser. Folk blir helt enkelt rädda. Att ett antal personer runt om i världen känner sig manade att ta på sig clownmasken för att skrämmas och förstöra är fullkomligt oacceptabelt och ren idioti, men vi får aldrig bidra till att skrämma upp våra barn.