Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Linda Broström

Ett liberalt lackmustest

Den som tror på individuell frihet, måste vara beredd att acceptera andras val. Även de vi inte håller med om. Burkinidebatten visar hur svårt det är.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Egentligen borde det vara en icke-nyhet. Ett privat klädföretag, väljer att ta in ett plagg i sortimentet som är helt frivilligt att köpa. Men ändå har denna händelse lett till att ett flertal debattörer reagerat mycket starkt. Anledningen till detta, är för att en sportkedja valt att ta in badplagget burkini. Ett heltäckande plagg för kvinnor, exempelvis troende muslimer, som inte vill visa sin kropp när de badar. Många sätter in det i ett mönster av en ”islamisering”, och så är drevet och de heta känslorna i full gång.

Det finns två starka anledningar till varför det här väcker så mycket känslor. Den ena, är att åsikten att kvinnor ska behöva täcka sina kroppar, är främmande i svensk kultur sedan ett tag tillbaka. På 1700-talet fick förstås inte heller svenska kvinnor springa runt halvnakna på en badstrand, men sedan runt 1950-talet har det varit accepterat. En bra sak med svensk kultur - kvinnokroppar anses inte som något syndigt som behöver döljas. En i sig positiv och värdefull utveckling.

Den andra, är att vi vet att det finns en högre grad av mer socialt tvång i muslimska invandrargrupper än i majoriteten av det svenska samhället. Starka åsikter kring heder om vad som är rätt beteende, och vad som är skamligt. Det gör att fler personer utsätts för starkare påtryckningar från vänner och familj om att bete sig på, vad de anser ”rätt”, sätt. Detta är såklart djupt problematiskt, och det våld som utövas inom så kallad hederskultur, bör mötas av starkt fördömande av vårt samhälle.

Att vara rak i dessa två frågor, är dock något man som liberal kan hålla i huvudet samtidigt som det går att anse att ett privat företag ska ha rätt att sälja vilka kläder de vill. Samt, att vuxna människor är fria att göra vilka val de vill. Även sådana som vi inte gillar.

Alla kvinnor som inte vill visa sina kroppar när de badar, är inte förtryckta. Lika lite som alla porrstjärnor är det. Trots att en majoritet av befolkningen känner avsky inför tanken på att själv spela in porrfilmer. Det kommer alltid, i ett samhälle där vi alla inte är exakt likadana, finnas de som, även frivilligt, väljer annorlunda från majoriteten. Vi kan tycka att deras val är konstiga. Vi kan anse att värderingarna bakom valet är sämre än våra egna. Vi bör såklart se till att det inte finns något brottsligt, som hot eller våld bakom. Men vi kan aldrig säga att det i sig ska vara förbjudet att människor väljer olika.

Frågan om burkini är därför ett liberalt lackmuspapper. Ett sätt att se om vi verkligen klarar av att stå ut med att andra människor runt omkring oss i samhället väljer sådant som vi inte själva hade valt. Utan att vi ger oss på dem och vill förbjuda deras beslut.