Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Elisabeth Falkhaven: Det händer nu, inte i övermorgon.

Världen står mitt i en klimatkris, som, om vi inte agerar kraftfullt och snabbt, förändrar levnadsbetingelserna för allt liv på jorden drastiskt. Det händer nu, inte i övermorgon.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Greta är i New York. Det är där världens politiska ledare ska träffas på måndag i nästa vecka och det är där de ska berätta om vilka framsteg i form av minskade utsläpp som gjorts och hur det är tänkt att arbetet framåt ska tas vidare. Climate Action Summit 2019.

För att få ner utsläppen redovisas genomfört arbete inom 9 olika områden. Idéer delas, goda exempel får spridning för att sedan leda till mer action världen över. Ett av områdena handlar om hur användning av land och vatten, exempelvis skogar och jordbruk, snabbt måste gå mot att binda mer kol istället för att som idag frigöra växthusgaser. Att bränna skogar eller använda dem till biobränsle är typexempel på att frigöra växthusgaser.

Sveriges statsminister och vice statsminister företräder Sverige i det som kallas Industry transition, omställningen i industrin. Flera svenska företag som ex. SSAB, Hybris, Vattenfall och LKAB kommer att vara med på scen. Att våra företrädare för Sverige kan resa ned tillsammans med dessa storindustrier och låta de berätta om hur de ställer om och sänker sina utsläpp är tätt kopplat till Industriklivet och hur Fossilfritt Sverige arbetar. Industriklivet som ifrågasätts kraftigt av partier utanför regeringen i Sverige. Regeringen har valt att satsa miljoner på att skapa möjligheter för industrierna i Sverige att ställa om. Effekterna av insatser som görs i Sverige sprids nu världen över och bidrar på så sätt till att andra länder får inspiration och kan ta del av kunskap och ställa om de också. Inte mätbart i kronor och ören men ack så viktigt för framtiden.

En nyligen släppt rapport berättar för oss att de största utsläppen härstammar från ett fåtal verksamheter i världen. Det är de viktigaste spelarna för en framtid med liv på jorden. Så styrmedel, krav på omställning, modiga politiker och visa på goda exempel är viktiga verktyg. Hittills gör inget land tillräckligt mycket tillräckligt fort, inte heller Sverige.

Senaste åren känns det som att världen blivit mindre, vi börjar inse att vi alla är beroende av att vårt gemensamma hem mår väl, att vi tillsammans måste se till och har ansvar för att huset inte brinner upp (skogsbränder), att taket inte läcker in (översvämningar) eller att blodomloppet blir tilltäppt, (skräp och gifter i våra vatten).

Pengarna eller livet har helt plötsligt blivit på riktigt. Vi behöver ställa om till ett samhälle där livet är mer värt än pengarna.

Och alla kan göra något som Greta säger. Tillräckligt många behöver tydliggöra att; Agera mot utsläppen! Livet är viktigast!