Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Earth Hour – en timme som påverkar hela året

I kväll (24/4) klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

En miljömanifestation som vuxit till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Vissa år är det verkligen något som engagerar. Jag har ett fantastiskt minne från en fest där bandet slutade spela mitt i en låt, allt släcktes ner, stearinljus tändes och akustisk musik drog igång under en timma. Earth-hour-timmen. Det var mäktigt att delta ihop med andra och visa att det inte bara är möjligt utan att det också kan vara underbart trevligt att agera planetskötare.

De flesta år har jag och familjen själva stängt av elektroniken och tänt levande ljus. Mysfaktorn har varit påtaglig. Jag måste också få bekänna att det funnits år då vi helt glömt bort den där timmen och lite yrvaket insett att vi missat att delta lagom till det är dags att gå och lägga sig. Men även de åren har andra kommit ihåg och gett stöd för att visa behovet av fler politiska beslut.

Och politiska beslut har det blivit även om det ibland går långsamt. Sverige har exempelvis fått en bindande klimatlag. Nyligen presenterade Miljöpartiet sin klimatfärdplan med över 140 förslag som tar avgörande steg mot att Sverige lever upp till våra åtaganden inom Parisavtalet och tar det internationella ledarskap som världen behöver. 

Centralt är att satsa på nya stambanor för höghastighetståg. Det är enda sättet att få ner restider rejält mellan storstäder och kunna avlasta det övriga järnvägsnätet så att tågen kan gå i tid. Bilar behöver förnybara bränslen och de fossila bränslena fasas ut. Städer ska ha ren luft och grönska där de som cyklar, går och åker kollektivt prioriteras. Senast 2045 ska Sverige ha noll utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Förslagen är inte bara bra för klimatet, många av förslagen gör det också lättare och trevligare att leva och förflytta sig tillsammans.

Samtidigt som politiken gör bra saker så visar privatpersoner att de gärna ser mer åtgärder. Utbyggnaden av vindkraft och solceller slår nya rekord. Laddstolpar kommer upp i varenda kommun.  En undersökning (SIFO) visar att fler är positiva än negativa till flygskatt. Allt tyder på att många både vill och kan bara politiken ger dem möjligheter.

Så om du nu funderar på om det är värt att engagera sig en timme i kväll. Kan verkligen det jag gör betyda något? Ja vi är många som i kväll laddar upp med levande ljus och njuter av det stilla lugn som en kväll utan allt för mycket elförbrukning kan ge. Och när vi blir riktigt många ja då blir det ytterligare råg i ryggen på beslutsfattare som gärna driver på för en bättre klimatpolitik.