Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Du har ett viktigt val att göra

EU-samarbetet är alldeles för viktigt för att reduceras till att bli bara en stor omfördelade av bidrag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Om 22 dagar kan 400 miljoner européer gå till valurnorna. Hemma i Halland är vi 250,000 som har samma möjlighet. På onsdag öppnar förtidsröstningen. Det är ett viktigt val som tyvärr får alldeles för lite uppmärksamhet. Stora frågor om handel, företagande, klimat, gränsöverskridande brottslighet och migration behöver hanteras i EU. Det är med andra ord allt annat än oviktigt vilka politiker vi skickar dit.

Opinionsmätningar ska man alltid ta med en nypa salt, men som det ser ut nu blir jag den första hallänningen någonsin att representera Sverige i Europaparlamentet. Det hade känts otroligt stort att få den möjligheten. Med min bakgrund som entreprenör vet jag att jag har mycket att bidra med för att stärka företagsklimatet i vår del av världen.

Halland har dessvärre stått utan en stark röst i EU-politiken fram till nu. Det vill jag ändra på. Som enskild politiker i EU är man alltid bara en av kuggarna i det stora maskineriet, men om man kan fokusera, prioritera och är beredd att jobba hårt, så kan man göra skillnad. Det har vi många svenska exempel på i Europapolitiken. Jag söker hallänningarnas förtroende för att i första hand driva företagarfrågorna. För mig är de utan tvekan de viktigaste. Företagen är grunden för samhällets utveckling. Utan företag, inga jobb - och utan jobb, inget välstånd. Dessa samband förstår de flesta av oss i en företagarbygd som Halland, men det är uppenbart att alldeles för få politiker och byråkrater i Bryssel gör samma koppling. Företagande, frihandel, regelförenklingar och konkurrenskraft måste återigen bli EU:s främsta kärnuppgift.

Precis som alla andra organisationer måste EU prioritera rätt saker. Vi svenskar kan inte acceptera en ordning där vi fortsätter betala oproportionerligt mycket för investeringsbidrag och jordbruksstöd till andra länder. EU-samarbetet är alldeles för viktigt för att reduceras till att bli bara en stor omfördelade av bidrag. Inte heller ska vi låta EU ta makten över våra välfärdssystem och vår arbetsmarknadspolitik. Vem som helst kan nog räkna ut att hallänningarna, som idag har Sveriges bästa sjukvård, knappast hade gynnats av att kompromissa välfärdspolitik med Grekland, Portugal och Bulgarien. Inför detta kommer jag vara en tydlig motkraft. Makten ska ligga så nära människan som möjligt.

EU ska fokusera på våra gränsöverskridande problem. För att säkra företagens konkurrenskraft, motverka klimatutsläpp, knäcka stöldligor och reda upp den okontrollerade invandringen är EU vår absolut bästa plattform. Om 22 dagar hoppas jag att du och många andra hallänningar går till valurnorna - och allra helst också har kommit till slutsatsen att Halland behöver en entreprenör i Bryssel.

Jörgen Warborn

Riksdagsledamot (M) och kandidat i EU-valet