Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Det största hotet mot svensk välfärd

Resurserna måste först skapas någonstans. Därför är företagsklimatet den viktigaste välfärdsfrågan.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Sverige är fjärde sämst i hela EU när det gäller tillväxten. Enligt EU-kommissionens prognos kommer vår tillväxt nästa år att landa på blygsamma 1 procent. Även för Europa som helhet ser det mörkt ut och vi halkar efter allt mer i den globala konkurrensen. Det här är oroande på flera sätt. Det betyder inte bara att vår ställning i världen försvagas. Om vi drar ut axeln över längre tid kommer Sverige att bli ett fattigt land som andra springer förbi. Då finns inte resurserna som behövs för att betala för sjukvård, pensioner och poliser.

När Sverige en gång i tiden gick från fattigt till rikt gjorde vi det genom en hög och uthållig tillväxt. Om ekonomin växer med två procent om året, så fyrfaldigas den på 70 år. Långsiktig tillväxt är det enda medlet för att förbättra människors levnadsstandard och öka samhällets välstånd.

När nu siffrorna i Sverige pekar i en betydligt svagare riktning finns det all anledning till både eftertanke och handling. Vi gör uppenbarligen något fel i Sverige. De företagare jag pratar med pekar ofta ut höga skatter och onödigt krångliga regelverk som de största bromsklossarna. Bristen på rätt utbildad personal är ett annat problem. Runt det här borde svensk politik kraftsamla. Man kan prata hur mycket och hur länge som helst om hur pengar ska fördelas till olika ändamål, men man kommer inte ifrån det faktum att resurserna först måste skapas någonstans. Och de skapas av företagare och de som jobbar hos dem. Därför är företagsklimatet den viktigaste välfärdsfrågan.

Trots företagarnas helt avgörande betydelse för vårt samhälle, så är det väldigt få som pratar om deras villkor. I den politiska debatten saknas tyvärr företagarperspektivet nästan helt. Därför gjorde jag det till min mission att föra upp företagarnas frågor på bordet i Bryssel. Nu startar jag en grupp, med EU-parlamentariker från alla partigrupper som ska skärskåda EU-byråkratin och se till att minska företagens administrativa börda. Målet för mig och min partigrupp är att ta bort 1000 onödiga regler och minska småföretagarnas regelkostnader med 30%. Det vet jag skulle betyda mycket för många entreprenörer. Inte minst för ett företagarlän som Halland.

Dagens svaga företagsklimat i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet, är det största hotet mot välfärden. Om vi inte lyckas få fart på tillväxten kommer resurserna inte att räcka till. Tyvärr saknar regeringen både vilja och styrfart för att ta fram nödvändiga reformer. Deras passivitet urholkar svensk välfärd.

Jag lovar, å andra sidan, att göra allt jag kan i EU-parlamentet för att bidra till ett bättre företagsklimat. Det är ingen naturlag att det ska vara dyrt och krångligt att driva företag i Sverige. Företagsklimatet bestämmer vi själva över och utvecklingen går att vända. Nu måste den svenska regeringen släppa handbromsen och göra sin del av jobbet.

Jörgen Warborn (M)