Det går framåt i kampen mot antibiotika

Visst känns segrar bra? Jag bryr mig om god djurvälfärd och att vi även i framtiden ska kunna bota farliga sjukdomar. Därför kändes förra veckans historiska beslut i kampen mot antibiotikaresistensen extra bra.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot en fungerande sjukvård. Det finns inget som pekar på att det här kommer minska. Bara i EU dör 25 000 personer varje år på grund av att bakterier är resistenta mot antibiotika. Om inget görs så kan det bli dödligare än cancer år 2050.

Problemet är att man under lång tid varit alldeles för frikostig i att skriva ut antibiotika. Men faktum är att det inte är antibiotikan till människor som är det största problemet – i många delar av Europa och resten av världen så används antibiotika förebyggande inom djurhållning. Omkring 70 procent av problematiken kommer från just djurhållningssektorn.

ANNONS

Här kan vi vara tacksamma att våra svenska bönder tillhör de bästa i klassen. Eftersom vi har en generellt god djurvälfärd i Sverige så är djuren också friskare. Något som självklart också gör att vi använder lite antibiotika inom jordbruket. Jämfört med andra EU-länder så använder vi 11 gånger mindre antibiotika.

Att fler länder blir bättre på att bli sämre på att skriva ut antibiotika till djur är därför livsavgörande för att ha fungerande antibiotikum. Eftersom resistensen inte känner några landsgränser så har EU en oerhört viktig roll att spela. Så när Marit Paulsen skulle lämna över stafettpinnen i den viktiga förhandlingen kring lagstiftningen av medicin till djur var jag inte sen att ta den. Därför firade jag ordentligt när vi under natten mellan tisdag och onsdag kom fram till ett beslut i frågan. Beslutet innebär att det blir förbjudet att använda antibiotika utan att en klinisk undersökning har gjorts på djuret. Dessutom ska kött som importeras till EU utifrån följa samma krav som kött producerat i EU.

Det här beslutet är historiskt. Den här segern kändes bra. Visst, som alltid så hade jag velat mer. Men det här är rejäla stormsteg framåt för att friska djur inte ska få någon antibiotika.

ANNONS

Nu gäller det såklart att se till att alla EU:s medlemsländer rättar sig i ledet. Det finns en risk att länder struntar i den nya lagen, som de har ett par år på sig att göra till verklighet. För flera länder kommer det här beslutet att innebära stora ändringar mot hur de arbetar idag. Men det kommer behöva göras. Till dess kan vi fortsätta göra våra goda matval och medvetet köpa kött från jordbruk som det svenska, med redan strikta regler mot överdriven användning av antibiotika.

ANNONS