Det finns många sätt att tjäna Sverige

Maria Haldesten svarar på Emil Olofssons genmäle på Ordet är fritt.

ANNONS
|

Personalförsörjningen inom offentlig verksamhet skapar stora problem på många håll. Dåliga lönevillkor och arbetsvillkor är en bov i dramat. Försvarsmakten, skolan, sjukvården, äldreomsorgen är några exempel på verksamheter där rekryteringssvårigheter skapar allvarliga bekymmer.

Är pliktutbildning då månne en smart lösning? För varför stanna vid försvaret när det finns så många personalhål att fylla?

Tanken kan låta långsökt. Men faktum är att för bara ett år sedan spekulerade utrikesminister Margot Wallström i sådana banor. Hon talade om civilplikt, om värnpliktiga som agerar lotsar för asylsökande eller letar efter försvunna.

Det är oklart hur dagens debattör, officer Emil Olofsson (C), ser på en vidgad tvångstjänstgöring. Men i sitt svar till ledarredaktionen försvarar han med bestämdhet återinförandet av värnplikten. Han är inte ensam. Sedan regeringsbeskedet kom har värnpliktsromantiken flödat. Ivrarna är fast inställda på att medelst militär drillning och några hårda nattpass i terrängen göra Män och Kvinnor av alla dess finniga killar och tjejer.

ANNONS

Varför denna rädsla för att lära sig nya saker? avslutar Emil Olofsson sin debattartikel.

Hur tänkte han där? Att en oförskämd antydan om att ungdomen är feg och ovillig att lära funkar som motivering?

Argumentet faller dock på sin egen orimlighet. De unga som skall komma ifråga är ju i full gång med att just utbilda sig. Den som exempelvis hellre läser till läkare, lärare eller väljer att bli specialist inom IT-säkerhet är inte mindre värdefull för Sverige än den som väljer en militär yrkesbana. Och oavsett var dessa studenter hamnar senare i livet kommer de under utbildningstiden och senare i jobbet att lära sig mycket om sig själva och att arbeta i grupp. För sådana lärdomar krävs varken skogar eller vapenträning!

I ett land behövs en mångfald av kompetenser, i krig såväl som i fred. Och våra ungdomar är de som skall trygga den mångfalden. Tvångsutbildning i någon form är dock helt fel väg att nå dit. För nog borde det te sig självklart att man blir en bättre polis, soldat, sjuksköterska eller läkare om man har intresse och begåvning för det jobb man skall utföra?

Emil Olofsson låter antyda att felaktiga hotbildsanalyser och en fredsbejakande politik låg bakom alliansens beslut att lägga värnplikten i träda. Det är dock inte sant. Drivkrafterna var helt andra, exempelvis att värnplikten vid det laget hade urholkats av praktiska skäl och skapade mer problem än den gav. När den nu återinförs kommer den att skapa nya. Försvaret är hårt ansträngt och utbildningen kommer stjäla resurser från annan verksamhet.

ANNONS

Försvarsministern måste dock vara överlycklig. Han har ju, likt en skicklig trollkarl, fått nästan alla svenskar att ”titta på pippin”. Alla pratar värnplikt och Natofrågan hamnar i skymundan. Det må vara till gagn för partiet, men är till förfång för Sverige.

Läs mer: Lumpen handlar om att träna inför svåra situationer

ANNONS