Det är väljarna som bestämmer

Att använda väljarnas röster på andra partier för att genomdriva SD-politik vore ett gigantiskt demokratiskt haveri.

ANNONS
|

Det är inte partierna som bestämmer hur Sverige ska ledas. Det är väljarna. Denna grundläggande faktor verkar helt borta i debatten där olika partier avkrävs samarbeten med syfte att fälla regeringen.

Väljarna gav inget tydligt mandat i valet 2014. S sitter inte i regering för att de ”vann valet”. Det parlamentariska läget var oklart och talmannen ansåg till slut att S hade störst möjlighet att bilda regering och få igenom sin budget. Men det var långt från någon självklarhet. Den stora frågan är fortfarande vad som hade hänt om inte Fredrik Reinfeldt kastat in handduken.

Det finns fortfarande inget mandat för något annat än detta och den regeringen vi har i dag. Valresultatet från 2014 gäller och man kan inte ombilda regeringar utifrån opinionsundersökningar.

ANNONS

Det som tillkommit efter valet är att SD lovat att fälla varje regering som inte gör upp med dem om invandrings- och flyktingpolitiken. Ett hot de än så länge varken tagit tillbaka eller reviderat. Det gäller fortfarande att ”ge (de andra partierna) ett helvete” (Jimmie Åkesson i december 2014).

När somliga nu kräver att övriga partier ”inte längre kan ignorera” SD är det detta man ska förhålla sig till. Hittills har alla partier vänt ryggen till partiet som använder utpressning som politisk metod.

I den senaste partiledardebatten i SVT försökte Jimmie Åkesson få det till att de borgerliga partierna avstår från att få igenom sina politiska förslag för att det är överordnat att inte samarbeta med SD. Det är delvis sant, det är ett medvetet och hittills tydligt ställningstagande att inte, på några villkor, samarbeta med ett rasistiskt parti. Men Annie Lööfs svar om att det är väljarna som bestämmer är det som är överordnat.

Vill väljarna ha SD-politik så får de rösta på SD. Att använda väljarnas röster på andra partier för att genomdriva SD-politik vore ett gigantiskt demokratiskt haveri. Det är också tydligt att M:s försiktiga närmande till SD inte lönar sig med annat än minskat väljarstöd och intern oro.

ANNONS

Ödmjukheten inför väljarna behöver helt klart uppgraderas hos såväl politiker som medier. Likaså kunskapen om vårt parlamentariska system. Inget parti får mindre inflytande än det väljarna gett dem. Sen är det upp till partierna att hitta samarbeten och komma fram till kompromisser.

Att medierna köpt SD:s utpressningsmetod utan att varje gång påpeka detta är bedrövligt. Likaså är tidsgränsen med råge överskriden för regeringen att på varje fråga om sin politik hänvisa till vad Alliansen gjorde 2006-2014.

Det är också dags för regeringen att synka ord och handling när det gäller jobbskatteavdragen. Man kan inte ständigt förklara hur dåliga dessa var och är för Sverige utan att åtgärda saken genom att höja skatten för alla som jobbar.

ANNONS