Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är hög tid att forma ny Allianspolitik

Med ett år kvar till valet är det dags för Allianspartierna att forma sina egna politiska idéer

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Med ett år kvar till valet är det dags för Allianspartierna att för det första forma sina egna politiska idéer, för det andra komma överens om ett gemensamt valmanifest att gå till val på. M ska dessutom välja ny partiordförande. Deras stämma för sakpolitik hålls den 15-18 oktober.

I slutet av september har C stämma. Där ska en rad program ska klubbas och konkreta förslag inför nästa mandatperiod mejslas fram. Dessa presenterades i veckan.

Kärnan förslagen är att minska klyvningen av Sverige. Detta formuleras i tre stora reformpaket som gäller jobb och småföretag, en skatteöversyn samt en reformerad bostadsmarknad.

Här finns många förslag, både konkreta och mer målformulerade. Gemensamt för dem är: förenkling. Det måste bli enklare att få ett jobb, enklare att starta och driva företag, enklare att utbilda sig och enklare att få en bostad. C-politik i sin prydno: pragmatiska förslag för att lösa konkreta problem.

Stora reformer av mångåriga system måste göras i samråd och över partigränser. Det duger inte att beslut som direkt berör medborgarnas vardag riskerar att rivas upp vid ett maktskifte. C:s förslag om en expertkommission för att se över reglerna på arbetsmarknaden är både klokt och nödvändigt. Dagens regler har sitt ursprung i 1970-talet och mycket har hänt sedan dess.

Allt behöver verkligen inte bli sämre av att relationerna mellan arbetsgivare och arbetstagare ses över. Vi behöver hitta nya modeller för en rörligare arbetsmarknad där ett karriärbyte inte innebär att man förlorar fotfästet och all trygghet. Detta görs bäst i samråd med arbetsmarknadens parter.

Många av arbetsmarknadsreglerna är ett bra stöd för arbetsgivarna. Det är effektivt att ha gemensamma regler för hur man sköter svåra processer som uppsägningar. Att bara ta bort turordningsregler utan att ersätta dem med något annat kan därför även skapa problem för företagen.

För att komma framåt måste dock vissa fack bryta med gamla mönster där det verkar viktigare att isolera arbetsmarknaden för dem som redan är inne än att släppa in fler.

Ett förslag till C-stämman har mottagits med starka reaktioner och är lite av ett lackmustest för vilket landsbygdsperspektiv man har. För det handlar ju bara om en enda sak: avstånd. Varför ska det automatiskt vara krångligt och ta flera dagar att köpa en flaska vin för att man bor avsides? Försäljningen ska självklart ske på samma villkor som i Systembolagets egna butiker.