Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FALUN 20150924
Fredrick Federley som föreslås väljas till 2:a vice ordförande för Centerpartiet. Centerparitet inleder idag sin partistämma i Falun.
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT
FALUN 20150924 Fredrick Federley som föreslås väljas till 2:a vice ordförande för Centerpartiet. Centerparitet inleder idag sin partistämma i Falun. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Fredrick Federley: Dags för en kompetent kvinna till EU:s toppjobb

Att välja en kvinna till den högsta politiska posten skulle både vara en stark symbol och ett stenhårt krossande av glastaket.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 14/6: När vi vaknade den 27 maj, dagen efter EU-valet, vaknade vi upp till ett drastiskt omritat europeiskt politiskt landskap. Det är en spännande och ny tid som vi nu går till mötes, när EU-parlamentets nionde mandatperiod inleds i juli.

Att de europeiska konservativa och socialdemokratiska partierna, som oftast gjort upp om de tunga posterna och besluten i unionen, backade kraftigt ändrar verkligen den europeiska maktbalansen i grunden. Detta samtidigt som de konservativa partierna blir allt lösare i köttet i sitt motstånd mot högerpopulisterna. Framför allt det sista kan komma att bli ett hot mot den stabiliteten som Europa har sett under lång tid.

Att balansera i det här nya och skakiga politiska läget behövs därför politiker som är beredda att kompromissa och hitta vägar framåt.

Idag är det knappt 20 procent av chefsbefattningarna inom EU som innehas av kvinnor. Demokrati och jämställdhet går hand i hand och därför behöver vi öka andelen kvinnor i EU:s institutioner och organ. I det här läget är jag övertygad om att det behövs en kompetent kvinna till EU:s toppjobb. Närmare bestämt till ordförande för EU-kommissionen. Jag är säker på att danska Margrethe Vestager är rätt kvinna för jobbet.

Vestager var tidigare utbildningsminister i den danska koalitionsregeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Hon vet alltså hur det är att hitta lösningar över blockgränsen. Sedan 2014, när hon blev EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, har hon stått upp mot kartellbildningar och utmanat de digitala jättarna. Genom ett tydligt och målinriktat arbete har hon förbättrat den fria och rättvisa konkurrensen inom EU och stärkt den enskilda konsumentens ställning, något som är extra imponerande i en tid där öppenhet ifrågasätts allt mer.

Att välja en kvinna till den högsta politiska posten skulle både vara en stark symbol och ett stenhårt krossande av glastaket. Inte minst i en tid där kvinnors rättigheter är på väg åt fel håll i flera europeiska länder.

Jag har förståelse för att de allra flesta politiker har sina egna favoriter till jobbet. Men när det nu är första gången vi kan få en kvinnlig nordbo i centrum så bör alla svenskar tänka om. Europa behöver kompetenta människor på toppen. Vi behöver fler nordbor och vi behöver fler kvinnor.

Med Vestager som ordförande för EU-kommissionen får vi en politiker som tar utmaningarna som Europa står inför på allvar och som förstår de nordiska förutsättningarna. En kommissionsordförande som kan hitta de kompromisser som för Europa framåt med en tydlig progressiv reformagenda. Vestager är rätt kvinna för jobbet.

Fredrick Federley (C),

Europaparlamentariker