Coronakrisen påverkar vårt matsystem

Kunskapsföretaget AGFO, knutet till LRF Media, kom nyligen med en rapport om livsmedelssystemet efter coronakrisen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Jordgubbsodling , självplock
Jordgubbsodling , självplock

Industrialiseringen som startade för över hundra år sen bidrog också till fler maskiner inom jordbruket. Arbetskraften flyttade från landsbygden till stan och industrijobben och då fick man ta hjälp av maskiner i jordbruket. Vi ser samma sak nu. I flera år har de gröna näringarna haft svårt att hitta arbetskraft inom Sveriges gränser och har därför blivit närmast beroende av utländsk arbetskraft. Det påstås att svenskar inte vill göra de ”enkla” jobben. Samtidigt har automatiseringen ökat kraftigt. Det finns nu maskiner för det mesta, även om människan är oöverträffad när det gäller att se om en grönsak är bra eller av sekunda kvalitet.

ANNONS

Under innevarande coronakris höjdes röster för att hitta arbetskraft till jordbruk och trädgård, arbeten som måste utföras under vår och försommar annars är det för sent. Gränser öppnades för dessa grupper, men frågan är om det var försent.

Kanske lyckades man också få tillräcklig inhemsk arbetskraft på grund av att många blev permitterade från sina andra jobb. Nödropen har åtminstone tystnat. Oavsett hur det blivit i år behöver branschen fortsätta sitt intensiva arbete att trygga arbetskraften.

Ökad automatisering kan vara en del av lösningen, men samtidigt kan det öka sårbarheten. Vid en ny kris kan det vara svårt att få tag i reservdelar eller utländsk expertis. Att investera i maskiner är dyrt och leder därmed till stordrift. Är det önskvärt?

Samtidigt sker en utveckling mot mer lokalproducerat och småskaligt. De båda trenderna kan fungera ihop och utesluter inte varann. Det lokalproducerade är ofta mer ekologiskt och hållbart och kan säljas direkt till konsument, bland annat via så kallade REKO-ringar.

Beteendet kan ändras efter corona. Kunskapen om att sårbarheten är hög kan skapa incitament att producera mer biogas och ta fram eldrivna maskiner i jordbruket. Då skulle beroendet av importerad diesel minska.

Troligen kommer e-handeln fortsätta att öka. De restauranger som gått i konkurs under coronakrisen kan ha svårt att komma igen och det kan också påverka människors köpmönster. Nya sorters restauranger kan tillkomma, såsom ”hemmahos” och kanske fler mobila enheter. Det ska bli intressant att följa utvecklingen framöver.

ANNONS
ANNONS