Bolaget spänner musklerna på ett orimligt sätt

Låt inte Systembolaget sköta politiken på egen hand

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Tekniken slår politiken. Devisen kommer från Jan Stenbeck, som grundade bland annat TV3 och Comviq. Stenbeck konstaterade att en bra idé förlorar mot pengar, att politik slår pengar men att ny teknologi sveper politiken av banan. Systembolaget tycks ha lagt till ett steg: juridik slår både politik och teknik.

Under flera år har Systembolagets monopol naggats i kanten av modern teknik. Med internet har det blivit möjligt att köpa vin och sprit från företag med butik på webben och lager i utlandet, och det helt i enlighet med EU:s grundprinciper om fri rörlighet för varor över gränserna. För Systembolaget, med brett politiskt stöd och hög kundnöjdhet, är det naturligtvis irriterande.

ANNONS

Om man riskerar att över tid bli en butik för bulkviner på box och billig öl, medan kunder som söker kvalitet handlar på andra ställen, påverkar det varumärket. Systembolaget har mött konkurrensen med satsningar på tillfälliga sortiment, naturvin och annat dessa kunder vill ha. Problemet är bara att den dryckesintresserade kunden inte behöver välja – utan kan handla hos både monopolet och näthandlarna. Initierade kunder uppskattar mångfald.

Efter att den statliga Alkolholleveransutredningen (SOU 2014:58) inte ledde till att regeringen lade de skarpa förslag bland annat IOGT argumenterade för, har Systembolaget istället börjat stämma konkurrenterna.

Förra året drog man nätvinhandlaren Winefinder inför Patent- och marknadsdomstolen. Nu ger man sig på ett annat danskt företag, Vivino. Som statligt monopol har man väl tilltagna muskler att hantera advokatnotorna för en sådan process.

Oberoende av vad man anser om den svenska alkoholpolitiken är agerandet problematiskt. Huruvida nätvinhandlare i andra EU-länder ska kunna vända sig till svenska kunder är inte en fråga som borde avgöras av en domstol som primärt hanterar tvister företag emellan. Detta är en politisk fråga, som borde hanteras i Sveriges riksdag.

Att ett statligt ägt bolag använder de ekonomiska muskler dess monopolställning innebär för att ge sig på betydligt mindre aktörer borde väcka frågor både i riksdagen och i regeringskansliet.

ANNONS

Vi kan inte ha statligt ägda bolag som gör en lista på konkurrenter, stämmer dem och därmed på eget bevåg försöker avskaffa den fria rörligheten för varor inom EU.

När teknik trumfar gamla politiska beslut är det upp till riksdagen att om den så önskar uppdatera politiken. Inte att titta bort medan statliga bolag sköter uppdateringen domstolsvägen.

Svend Dahl
Svend Dahl
ANNONS