Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Bokmalar är inte mer värda än dataspelare

Häromdagen gick jag förbi ett litet vackert skåp på Torggatan i Varberg. Det såg ut som Kallbadhuset, vad kunde det innehålla? Nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att öppna det och hittade förstås böcker inuti.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Någon dag senare fick jag förklaringen, då jag läste en artikel om att studieförbundet NBV öppnat hundra minibibliotek runtom i landet.

Det nya bokskåpet blir det andra, såvitt känt, i Varbergs centrum. HN skrev i somras om att en privatperson satt upp ett bokskåp på Södergatan. Båda initiativen är mycket bra, för bokläsandet tenderar att minska, liksom besöken hos biblioteken.

Var fjärde svensk läser böcker varje dag. Men så många som en tredjedel av svenskarna läser inte alls. Kvinnor läser mer än män, och äldre läser mer än unga. Det påstås att fler som bor i städer läser, vilket möjligen kan hänga ihop med att övrigt utbud av kultur också är större än om man bor på landsbygden. Man har närmare till biblioteket och till bokhandeln, helt enkelt.

Samtidigt borde det vara tvärtom. På landsbygden finns inte så många aktiviteter. Kommer ihåg att jag precis knäckt läskoden när jag fick mässlingen. Då skulle man skydda ögonen och fick absolut inte läsa, sa mamma. Oj, vad arg jag var! När jag väl kom upp i skolåldern läste jag alla böcker som fanns i vårt lilla skolbibliotek. Blev medlem i en bokklubb när jag kom upp i övre tonåren. Har alltid varit "en läsmoster". Önskar alla de upplevelser som man kan få när man läser en bra bok.

Samtidigt försöker jag vara öppen och inse att alla inte är likadana. Är det bättre att läsa en bok än att spela ett spel på datorn? Låter kanske som en retorisk fråga, men det är det inte. Vi är alla olika och för vissa passar det inte att läsa böcker, medan andra älskar det. Någon har bestämt att det är "finare" att vara bokmal än att inte läsa alls och göra något annat.

Det är fantastiskt bra, inte minst för läsförmågan, om barn gillar att läsa böcker. Men det går lika bra att läsa på en dataskärm, som att bläddra i en pappersbok, det vill säga man lär sig lika bra med båda sätten. Många vuxna förfasar sig över att barn fastnar över sina skärmar i många timmar. Faktum är att man lär sig många saker och färdigheter genom dataspel vilket borde vara mycket värt och inget att oroa sig över. Själva skärmtiden är kanske problemet, inte spelen i sig. Men jag läste ju böcker i timmar när jag var barn. "Akta ögonen, du blir närsynt!" Vilket jag också blev, men det är det absolut värt. Boken är bra, men det är alltså skärmen också.