Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Eliasson: Behövande har inte tid att vänta

Till skillnad från (S) så menar vi allvar med att utveckla LSS. Sånt vill jag jobba med.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 16/10. Politik är inget mode, ingen ”ball och trendig grej”. För dom flesta är det en livsnödvändighet. Så skaldade Björn Afzelius en gång. En textrad som jag tycker passar bra in på det okända läget som vi nu befinner oss i. Ingen har kartan, alla har kompassen…

En valrörelse och ett val är gjort och jag är både otroligt glad, ödmjuk och inte så lite stolt att ha fått fortsatt förtroende att representera Hallands väljare i riksdagen. Att få vara en av 349 är stort! Valet har lett till att vi skriver svensk politisk historia snart sagt varje dag. Jag syftar givetvis på regeringsbildningen. Jag har fått uppdraget att sitta i Konstitutionsutskottet, KU, och att vara ersättare i Socialutskottet med fortsatt uppdrag som partiets talesperson i funktionsrättsfrågor. De finaste uppdragen jag kan tänka mig.

Konstitutionsutskottet är riksdagens äldsta utskott med obrutna traditioner tillbaka till den 6 juni år 1809, då vår regeringsform tillkom. En av anledningarna till vår nationaldags datum. Utskottet arbetar med det som berör grundlagarna (regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen), riksdagsordningen och annat konstitutionellt. Vi arbetar med lagstiftning om radio, television, film, yttrandefrihet, opinionsbildning, religionsfrihet, riksdagens förvaltning och riksdagens ombudsmän samt Riksrevisionen. Mycket jobb och ansvar blir det…

En central uppgift är granskningen av statsrådens tjänsteutövning och regeringens arbete. Det är här de berömda TV-sända utfrågningarna och ”förhören” kommer in. Säkerligen kommer KU att få en viktig roll när denna hösts olika turer skall skrivas in i historieböckerna. Den tråkiga delen med allt som händer med talmansrundor och sonderingar är att allt sakpolitiskt arbete och frågor som verkligen berör människors liv, ligger nere i väntan på en ny regering.

Jag tänker för min del kanske allra mest på att resultatet från de socialdemokratisk tillsatta LSS-utredningen nu läcker ut. Tvärtemot vad s-partiet hävdat hela valrörelsen och under hela förra mandatperioden så kommer personlig assistans att krossas, om utredningens förlag förverkligas. Barnen kastas ut från personliga assistansen. Vuxna med omfattande funktionsnedsättningar får sin assistans så kraftigt beskuren att de tvingas flytta in på institutioner för att överleva. Behov till följd av psykiska funktionsnedsättningar ska inte längre ge rätt till stöd med självbestämmande.

För oss Liberaler är de förslag som läckt från LSS-utredningen helt oacceptabla. Till skillnad från (S) så menar vi allvar med att utveckla LSS inte avveckla. Sånt vill jag jobba med, saker som betyder… Det är spännande och roligt att få vara med i ett historiskt skede, men världen står inte still och alla kan inte vänta.