Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson Bild: Annika Karlbom
Katarina Erlingson Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Barriären mellan könen kan hota vår framtid

Kvinnor röstar vänster och män röstar höger. Grovt förenklat, men i grunden är det så. Det spelar väl ingen roll om kvinnor och män röstar olika? Jo, det kan faktiskt spela stor roll. I förlängningen kan det rentav påverka barnafödandet som riskerar att gå ner.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Svenska Dagbladet berättar i en serie artiklar hur könens politiska preferenser visar sig i att det är svårare att hitta en partner, ja till och med att bara dejta. Det är ingen nyhet egentligen utan har pågått ett antal år, men har blivit ett allt större problem. Det hänger säkert ihop med att många unga kvinnor flyttar till storstäderna, läser på universitetet och skaffar sig högprofilerade jobb medan de unga männen stannar kvar på landsbygden och i de mindre orterna och nöjer sig med de ofta traditionella jobben som finns där.

Den över tjugo år gamla boken "Män är från Mars och kvinnor är från Venus" av John Gray handlar om att kvinnor och män har svårt att förstå varandra. Motsvarande bok i dag skulle snarare handla om att män och kvinnor bor i olika galaxer, då de generellt lever olika liv och har olika politiska uppfattning.

I SvD ojar sig en ung man som har nationalistiska åsikter och röstar på SD över att han nobbats av 20 tjejer då de fått veta hans politiska åsikter. Han tror att vänstertjejer ser högermän som "onda" och själv tycker han att vänstersympatisörer är naiva och okunniga. Det är sorgligt att läsa, men symptomatiskt att han inte reflekterar över sin egen roll lite mer. Kärlek är i grunden som vilken annan marknad som helst och utgår från tillgång och efterfrågan. Kvinnor i allmänhet och med mitten- eller vänstersympatier i synnerhet efterfrågar inte män som inte förstår att jämställdhet är viktigt och som har helt andra intressen än man själv.

Att unga kvinnor flyttar till städerna och utbildar sig i högre utsträckning, samtidigt som männen blir kvar på landsbygden är redan problematiskt. De olika livsstilarna är kanske också grunden till de olika politiska preferenserna.

Växande klyftor kan få en helt ny innebörd. Männen blir kvar i småorterna och får svårare att hitta en partner, vilket kan leda till "fru-import" från länder där kvinnorna inte är lika självständiga som många unga kvinnor i Sverige är. Kvinnorna flyttar till städerna och gör karriär och har också svårt att hitta en partner. Det innebär att kvinnan inte skaffar barn alls eller gör det på konstgjord väg eller på annat sätt på egen hand. Oavsett hur påverkar det barnafödandet och familjebildningen i Sverige. Skillnaderna mellan könen bidrar till ökade barriärer mellan könen, vilket kan få förödande konsekvenser på sikt.

Hur man bryter denna trend är svårt att säga. Det lär vara lättare för killarna att rycka upp sig och försöka bli mer förstående för självständiga kvinnor än att få kvinnorna att leva ett annat liv. Enligt forskningen är det männen som har ändrat sig mest när det gäller politiska åsikter så ansvaret får främst läggas på dem. Att dölja sina politiska åsikter är svårt om man ska leva tillsammans med någon, värderingar går sällan att dölja särskilt länge.